Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drugi krug izbora

Slovenija: Pahoru velika prednost pred Tuerkom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednički kandidat Borut Pahor u velikoj je prednosti u odnosu na aktualnog predsjednika Danila Tuerka pred drugi krug predsjedničkih izbora koji se održavaju u nedjelju, pokazalo je ispitivanje što ga je u utorak objavio portal slovenskog Telekoma.

Izbor bivšeg premijera na mjesto predsjednika države podržava 69 posto ispitanika, dok bi Tuerku svoj glas dalo samo 31 posto, pokazala je anketa agencije Episcenter na temelju telefonske ankete provedene krajem prošlog tjedna. U izbornoj prognozi uzeti su u obzir samo ispitanici koji će sigurno izaći na izbore i koji su već donijeli odluku za koga će glasovati.

Znatnu prednost bivšeg premijera Boruta Pahora - koji obećava da bi kao predsjednik djelovao integrativno, te da bi zajedno s vladom radio na društvenom sporazumu o reformama i izlasku iz krize - pokazuju i neka druga ispitivanja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tuerk priznao poraz Borut Pahor novi predsjednik Slovenije: 'Ovo je početak nove nade' Slika nije dostupna Otvorena birališta, odaziv slab Koga će Slovenci izabrati - bivšeg manekena ili profesora?

>> Slovenija: Definitivni pobjednik prvog kruga izbora je Borut Pahor

Pokušavajući smanjiti zaostatak, Tuerk zadnjih dana kampanje zaoštrava kritike upućene Janšinoj vladi, s ocjenom da ona svojim mjerama štednje uništava "socijalnu državu", ali izriče i sve oštrije kritike Pahora. Tuerk tvrdi da je Pahor "neiskren" kad za teškoće u koje je došla Slovenija dok je on bio na čelu vlade okrivljuje "stričeve iz pozadine", navodnu mrežu političara stare ljevice na čelu s Milanom Kučanom.

"Politika štednje pod svaku cijenu je pogrešna i štetna, dovela nas je u recesiju, te širi malodušnost i ogorčenost", rekao je Tuerk u ponedjeljak u Novoj Gorici, na jednom predizbornom nastupu, dodavši da je takvu politiku od Europske unije najprije "nekritički preuzela" prijašnja Pahorova vlada, te da je nastavlja i sadašnja Janšina.

Takva politika širi socijalne razlike i smanjuje društvenu solidarnost, teret krize nije pravedno raspoređen, a tvrdnje da alternative takvoj politici ne postoje su pogrešne, ustvrdio je Tuerk.

"Nastavimo li sadašnjim putem, neće više biti jednakih mogućnosti za sve, solidarnost i socijalna država konačno će nestati i postati dio prošlosti", dodao je Tuerk, napomenuvši da za razliku od Pahora ne nastupa "slatkorječivo" nego upozorava na pogreške. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene