Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pripremaju zakonske mjere

Slovenija: Odbijen oporbeni zakonski prijedlog o oprostu dugova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski parlament u srijedu je odbio zakonski prijedlog oporbe po kojemu bi bili oprošteni svi dugovi socijalno ugroženom dijelu stanovništva dospjeli do kraja prošle godine, kako bi im se dala mogućnost novog početka, no vlada je najavila da priprema set zakonskih mjera s istim ciljem, za što je potrebno osigurati oko 18 milijuna eura.

Udružena ljevica (ZL), manja oporbena stranka, predlagala je da se neplaćeni računi za električnu energiju i plin, te komunalne usluge čiji je rok plaćanja dospijevao do zadnjeg dana prošle godine, otpišu svima onima koji primaju socijalnu pomoć ili zaštitni dodatak, te onima koji primaju plaću manju od minimalne zajamčene, računajući da bi se mjera odnosila na oko 200.000 osoba, s time da bi vjerovnici koji pristanu da se njihova potraživanja brišu jedno vrijeme bili oslobođeni plaćanja poreza na dobit i PDV-a.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Nuklearna elektrana Krško Od ponedjeljka Krško neće raditi mjesec dana

Takvu su mogućnost javno podržavale i neke kompanije, na primjer teleoperateri koji kažu da imaju više desetaka milijuna eura nenaplaćenih računa koje vode kao praktično nenaplative.

Oporbeni prijedlog zakona o otpisu dugova odbijen je u srijedu velikom većinom na matičnom odboru za financije, unatoč tvrdnjama predlagača da se njime ne bi kršila pravila Europske unije jer bi se mogao tumačiti kao nedopuštena pomoć države, te da su slične zakone donijele Hrvatska, Mađarska i Island.

Ministrica za rad i socijalnu politiku Anja Kopač Mrak rekla je da vlada predloženi zakon ne podržava jer priprema vlastiti set mjera i zakona za ublažavanje položaja socijalno ugroženih koji će se uskoro naći pred odlučivanjem zastupnika. Mjere predviđaju da se u dogovoru sa vjerovnicima i lokalnim zajednicama jednokratno otpišu "praktično nenaplativi" dugovi pojedinaca i obitelji čiji je rok plaćanja bio najkasnije 31. prosinca 2014. godine. Iz proračuna bi se u tu svrhu osiguralo 18 milijuna eura, u provođenje mjera bili bi uključeni centri za socijalni rad, a svrha te mjere i rokovi s točno definiranim ciljem otpisa duga i visinom otpisanih sredstava bili bi jasno određeni zakonom.

Uz to, vlada premijera Mire Cerara, u okviru istih mjera planira usporavanje postupaka prilikom deložacija dužnika čija imovina ide u ovrhu, s time da bi oni kasnije po povoljnijim uvjetima mogli dobiti pravo korištenja socijalnih stanova, uz povoljniju najamninu.

Zbog zaoštravanja socijalne situacije uslijed nastavka krize, tema jednokratnog otpisa dugova prezaduženima u slovenskoj je politici zadnjih mjeseci postalo prestižno pitanje pa svoj zakonski prijedlog o otpisu dugova i sprječavanju deložacija priprema i Slovenska demokratska stranka (SDS), najjača opozicijska skupina u sadašnjem sastavu parlamenta.

Prema istraživanju koje je provedeno početkom ove godine, u Sloveniji ispod statističkog praga siromaštva živi 14,5 posto stanovništva, pa ti pojedinci i obitelji ne mogu plaćati ni najosnovnije životne troškove. Rizik "socijalne isključenosti" prema istraživanjima sociologa prijeti čak petini stanovništva u "radno niskointenzivnim domaćinstvima", a zapravo se radi o obiteljima u kojima je samo jedan zaposlen ili su svi bez redovne zarade. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene