Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od obućarstva do sirane

FOTO Pogledajte kako to rade susjedi Slovenci!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Krajem studenog Stari Vrh u Sloveniji bio je prekriven bjelinom, ali ne snježnom već mrazom. Pročitajte kako su poduzetnici iz tog mjesta i okolice iskoristili svoje potencijale pomoću novca iz EU fondova.

Vožnja u kombiju na 900 metara nadmorske visine ka kolibi na skijalištu Stari vrh u Sloveniji bila je ispunjena zvukom pucketanja leda. Što smo se više penjali, to je pucketanje bilo izraženije, kao i bjelina kojom je bilo zaleđeno okolno drveće. Magla je bila gotovo nesnošljiva, pa okolnu prirodu i impresivan pogled koji se prostire ispod planine, nismo mogli u potpunosti doživjeti.

Pročitajte i ovo Kuća, ilustracija Strog financijski plan Mladi par iz susjedstva sagradio kuću bez kredita: "Ne znam kako nam je ovo uspjelo..." Bus došao po skijaše na Krvavcu POČELE I SVAĐE VIDEO I FOTO Pokvarila se žičara na skijalištu u Sloveniji, gomila skijaša čekala prijevoz: "Ovo je korona party"

Ipak, kad smo stigli u toplu kolibu-restoran u kojoj su nas dočekali domaćini, dobili smo potpuni romantični ugođaj. Kamin pun plamenih jezičaka i fini ručak obogaćen dvama vrstama mesa, od kojih je jedan bio jelen, brzo su ugrijali pozvanu novinarsku ekipu.

Ovo putovanje počelo je posjetom tvornici obuće Alpina u malom mjestu Žirje, poznatoj i po prodavaonicama u Hrvatskoj, a osim u susjedstvu svoju priliku za zaradu traže i na globalnom tržištu. U pogonima tvornice kojima smo provedeni, mogli smo vidjeti kako se izrađuje impresivna sportska obuća koju nerjetko možemo vidjeti na nogama mnogih svjetski poznatih skijaša.

Već smo na prijašnjim putovanjima primijetili kako Slovenci na kreativan način vole (i to dobro rade) izložiti u muzejima ono čime se bave. Tako muzej u Žirju otkiva fotografije i alat koji su koristili postolari, pojedinačni obrtnici prije nego se u mjestu otvorila tvornica. Osim obućarstva, mjesto Žiri poznato je po čipkarstvu i to na europskoj razini. U prostorijama udruge koja proizvodi razne čipkane teme vidjeli smo proizvodnju čipke na sasvim novoj razini. Od raznih europskih zastava do imitacije lišća - sve je izloženo po zidovima.

Obućarstvo i čipka spojeni su u muzeju - u obliku cipele opšivene čipkom.

Mjesta koja morate posjetiti u 2015.: 'Ovaj grad bit će sljedeća Hrvatska'

Istog dana, posjetili smo jednu dionicu obrambene utvrde Rupnikova linija. Bio je to pravi avanturistički doživljaj, budući da je početak dosadnih tunela završio adrenalinskim izlaskom kroz jedno manje okruglo okno na uski balkon šest metara iznad tla. Pri tom je valjalo biti na oprezu i radi toga što se posjet Rupnikovoj liniji događao nakon što je već pao mrak, a mračna šuma puna divljači (nekad i onog jelena s tanjura u Starom vrhu) u koju izlazite iz uskog otvora tunela nije najugodniji doživljaj. Ali, uzbuđenje kojim vas 'počasti' iznenađenje da je jedini izlaz kroz prozorčić (šest metara iznad tla pri izlasku), dovoljno je da vam ova povijesna linija ostane u pamćenju duže nego ostale turističke avanture.

Sljedeća stanica bila je Cerkno, još jedan mali slovenski grad s velikim i opravdanim ambicijama.

Cerkno, grad s oko 5.000 stanovnika također ima muzej u kojim nam je predstavljen lokalni običaj Laufera, osebujnih i živopisnih karnevalskih likova. U muzeju se nalazi i jedna učionica s početka 20. stoljeća, a na stolovima su izložene pločice koje su koristili učenici. Osim toga, tu je i jedan radni listić kojeg smo pokušali riještiti i zaključili - slovenskim precima u školskim klupama definitivno nije bilo lako.

Još jedan romantičan ugođaj čekao nas je i u restoranu skijališta u Cerknom. Iznad restorana nalaze se apartmani koji mogu primiti, kako obitelj na odmoru, tako i poveće društvo koje je došlo samo proslaviti Novu godinu.

Naše dvodnevno putovanje bilo je obogaćeno i posjetom partizanskoj bolnici Franja u klisuri na području Cerkna. Bolnica sagrađena tijekom Drugog svjetskog rata sastoji se od 14 baraka u kojima su liječene stotine partizanskih i savezničkih ranjenika. Teren putem kojeg se pristupa barakama dovoljno je zahtjevan i danas, iako je olakšan brojnim modernim putevima. Teško je zamisliti da su u klisuru dovođeni brojni ranjenici iz šume, a koliko je jak ljudski instinkt za preživljavanjem vrlo se dobro može vidjeti upravo iz ovog primjera. Ranjenike su na nosilima bolničari nosili hodajuči kroz hladan i strmi potok gotovo do vrha klisure.

Počeli smo s tvornicom obuće, a završili tvornicom sira Pustotnik. Impresivno privatno imanje na kojem se obrađuje više od tisuću litara mlijeka dnevno, u mjestu Gorenje vasi, ima i prodavaonicu u kojoj se mogu kupiti mliječni proizvodi iz njihove sirane, ali i drugih malih obiteljskih gospodarstava u blizini. Dojmljiva je ondje i posebnost prodavaonice koja u svom povećem prostoru održava koncerte i izložbe lokalnih umjetnika.

I ovaj je slovenski kraj dokazao toplinu i simpatičnost malih mjesta bogatom kulturnom baštinom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene