Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Frattini izjavio

Slovenija nema argumenata za tužbu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini izjavio je da Slovenija nema argumenata kojima bi pred europskim sudom tužila Italiju zbog terminala za tekući plin koji će se graditi u blizini Trsta, uz granicu sa Slovenijom, ali da će sa Slovenijom kao susjednom državom nastaviti razgovore o tome pitanju.

'Italija poštuje načelo dobrosusjedstva i savjetovat će se sa Slovenijom, ali savjetovanje nije isto što i zajedničko odlučivanje. Kao pravnik ne vidim pravnu osnovu za tužbu protiv Italije i nadam se da se to uopće neće dogoditi', izjavio je Frattini za tršćanski 'Il Piccolo', a prenijeli su u ponedjeljak slovenski mediji.

Pročitajte i ovo Nuklearna elektrana Krško Od ponedjeljka Krško neće raditi mjesec dana Kuća, ilustracija Strog financijski plan Mladi par iz susjedstva sagradio kuću bez kredita: "Ne znam kako nam je ovo uspjelo..."

O gradnji prijeporna terminala za tekući plin u Zaulama, mjestu blizu Trsta, u petak su u Rimu razgovarali talijanski premijer Berlusconi i slovenski premijer Borut Pahor. Berlusconi je tada rekao da su odnosi s Ljubljanom vrlo dobri i srdačni te da će se za 'malene teškoće' naći rješenje, uz poštivanje dobrosusjedstva. No nije izravno odgovorio hoće li Italija ustrajati u gradnji terminala koje u blizini Trsta kane, na osnovi izrađenih projekata, graditi talijansko-španjolska tvrtka Gas Natural i lokalne vlasti tršćanske pokrajine.

Slovenija protiv projekta

Slovenija se projektu oštro protivi, a slovenski ministar okoliša i prostora Karl Erjavec najavio je da će Slovenija, u slučaju izvedbe projekta, tužiti Italiju europskom sudu jer smatra da bi negativni ekološki i sigurnosni čimbenici nakon gradnje terminala utjecali i na Sloveniju. Zatražio je dodatnu dokumentaciju o tim utjecajima od talijanske ministrice okoliša i prostora koja je izdala dozvolu da se nastavi projekt gradnje.

Međutim, talijanska se politika ne osvrće na slovenske prosvjede, pa je tako Frattini u razgovoru za tršćanski 'Il Piccolo' od nedjelje izjavio da Italija glede terminala kojima nastoji osigurati energetsku sigurnost zaostaje za drugim europskim zemljama. Nacionalni interes u tom pogledu treba biti nad lokalnim, rekao je Frattini koji smatra da će i postupci pred talijanskim sudovima koje su pokrenule općine koje ne žele terminale što prije završiti kako bi gradnja počela što prije.

Frattini je inače 'zbog obveza u Rimu' odgodio svoj dolazak u Ljubljanu gdje je prije dva tjedna na čelu vladina izaslanstva trebao razgovarati o jačanju gospodarske suradnje i nekim energetskim projektima, pa i o problematici terminala. No neslužbeno je njegov posjet otkazan upravo zbog otpora Ljubljane da se ostvari spomenuti projekt te otvorene prijetnje tužbom europskom sudu. Slovenski premijer Pahor izjavio je u petak u Rimu kako vjeruje da će se Frattinijev odgođeni posjet ostvariti sljedeći mjesec. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene