Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovenija: Janša već glasao za Peterlea

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski premijer Janez Janša, koji zbog odlaska u službeni posjet Kini u nedjelju neće biti u domovini, već je danas predao svoj glas za drugi krug predsjedničkih izbora.

U izjavi novinarima nakon glasovanja na biralištu u mjestu Grosuplje blizu Ljubljane, u svojoj izbornoj jedinici, Janša je odlučno podržao kandidata Alojza Peterlea, rekavši da je jasno kako Peterle, prvi predsjednik demokratski izabrane slovenske vlade, koji je vodio državu u vrijeme osamostaljivanja, ima više zasluga od Danila Tuerka (Tirka), čiju je ulogu u to vrijeme ocijenio nejasnom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Problemi u susjedstvu Slovenija: Teško do nove vladajuće koalicije Slika nije dostupna Slovenija: Počinje predsjednička kampanja

"Samo Peterleov program je jasno usmjeren u budućnost. Peterle je kandidat koji zna što znači zastupati slovensku državu jer je bio predsjednik prve demokratski izabrane vlade u vrijeme kad je ova država nastajala. On nema problema ni s prošlošću niti s budućnošću", rekao je Janša nakon izlaska s birališta, dodajući da u nedjelju na izborima očekuje "tijesan i izjednačen rezultat", za razliku od vrlo uvjerljive pobjede Tuerka, koju najavljuju anketna istraživanja objavljena u subotu.

Janša je rekao da je velika prednost koju je u tim anketama dobio Tuerk svojevrsna "manipulacija" javnim mnijenjem, usmjerena na to da se demotiviraju Peterleovi birači i da ne izađu na birališta.

"Takve se manipulacije u Sloveniji ne događaju po prvi put. Slično je bilo i pred parlamentarne izbore 2004. godine", rekao je Janša, dodajući da su iste ankete pred prvi krug ovogodišnjih predsjedničkih izbora 21. listopada davale veliku prednost Peterleu. Time se biračima poručuje da se ne isplati izaći na birališta, što je manipulacija, ocijenio je Janša poručivši kako se isplati glasovati te da svaki glas odlučuje.

Za Danila Tuerka, kojega podržavaju stranke lijevog centra, Janše je rekao da on nema toliko zasluga koliko Peterle u demokratizaciji i osamostaljivanju države, te da se zna "tko je gdje bio" kad je Slovenija nastajala, čije je aludirao na pojedinosti iz Tuerkovog životopisa iz 1991. godine, koje je Tuerkov protukandidat Peterle nazvao "nejasnima" i iz kojih je zadnjih dana napravljena glavna tema u Peterleovoj kampanji stjecanja veće biračke potpore.

Upitan je li se slovensko ministarstvo vanjskih poslova postavilo na Peterleovu stranu jučerašnjom izjavom da je Tuerk kao ugovorni diplomat 1991. djelovao u "jugoslavenskom" izaslanstvu u UN-u, Janša je rekao da nije, već da je ministarstvo samo reagiralo na Tuerkovu tvrdnju da je u UN-u djelovao u slovenskoj delegaciji i po nalogu tadašnje Peterleove vlade.

Stranke koje podržavaju Tuerkovu kandidaturu u međuvremenu su jučer i danas reagirale s više priopćenja u kojima ističu nekorektnost, pa i "infantilnost" interpretacija prema kojima je Tuerk 1991. djelovao u korist bivše SFRJ, naglašavajući da se sve događalo u vrijeme kad Slovenija nije bila međunarodno priznata i u vrijeme tzv. brijunskog moratorija na odluku o osamostaljenju, te ističući Tuerkove tadašnje zasluge u promicanju države koja je tek nastajala.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene