Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovenija: Jankovič podržao lijevi centar, tvrdi da nije rezervni mandatar

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ljubljanski gradonačelnik Zoran Jankovič, koji se u nekim kombinacijama spominjao kao mogući mandatar nove slovenske vlade nakon nedjeljnih parlamentarnih izbora, u utorak je rekao da odlučno podržava neformalnu koaliciju triju stranaka lijevog centra koja želi smijeniti sadašnju vladu premijera Janeza Janše na izborima te da mu položaj mandatara nitko nije nudio.

"Njihovi programi su kompatibilni i ta će kombinacija omogućiti konkurentnost u ekonomiji i socijalnu državu", rekao je Jankovič o neformalnom dogovoru Socijalnih demokrata (SD) Boruta Pahora, Liberalnih demokrata (LDS) Katarine Kresal, te stranke Zares, Gregora Golobiča, da formiraju vladu ako na nedjeljnim izborima osvoje većinu u 90-očlanom parlamentu. Jankovič je podržao i njihov dogovor da priliku za sastavljanje vlade, ako osvoje većinu, dobije predsjednik one stranke koja osvoji najviše glasova na izborima u nedjelju,

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene" Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj

Nekadašnji direktor trgovinskog lanca "Mercator", koji je prije dvije godine sa svojom listom velikom većinom pobijedio na lokalnim izborima u Ljubljani, rekao je da je protiv Janšine vlade jer se miješala u gospodarstvo i jer je osiromašila ljubljanski gradski proračun za "60 milijuna eura godišnje".

"Janša se miješao u ekonomiju i smijenio više od 1000 članova nadzornih odbora, ne priznaje samostalnost sudstva, a svojim odnosom prema novinarima pokazuje svoje shvaćanje demokracije", rekao je oštro Jankovič, dodajući da je u vrijeme Janšine vlade došlo do razgradnje moralnih normi.

"Janša se spominje u svakoj aferi, a prvi je počeo govoriti o tajkunima", rekao je Jankovič, dodajući da će idućih dana do izbora podržati stranke neformalne lijeve koalicije i na javnim skupovima.

Na špekulacije o njemu kao mogućem mandataru za sastav nove vlade Jankovič je rekao da takvu ponudu nije dobio niti je o tome govorio. Jankovič je potvrdio da se nedavno sastao s predsjednikom Stranke umirovljenika (DESUS) Karlom Erjavcom, ali je dodao da Erjavca nije uspio uvjeriti da se pridruži strankama lijeve koalicije.

Kombinacije o Jankoviču kao mogućem "rezervnom" mandataru pojavljivale su se u Sloveniji zadnjih dana vezano uz neizvjestan rezultat nedjeljnih izbora i mogućnost tijesnog rezultata koji ne bi doveo do formiranja jasne većine u novom parlamentu.

Sadašnji premijer Janez Janša, u razgovoru za tjednik "Reporter" od ponedjeljka, rekao je da spominjanje Zorana Jankoviča kao "rezervnog mandatara" ljevice znači da u Sloveniji postoji "duboka država", odnosno nejasni politički faktori iz pozadine, čime je aludirao na bivšeg predsjednika Milana Kučana.

Jankovič je prije tri godine smijenjen s vodećeg mjesta u "Mercatoru", u kojemu su većinski vlasnik bili paradržavni fondovi, a od ranije je poznat kao prijatelj bivšeg predsjednika Kučana i njegove nepolitičke udruge "Forum 21".

I Milan Kučan, koji je velikom većinom biran za predsjednika države na predsjedničkim izborima 1992. i 1997. godine, u više je navrata tijekom ovogodišnje kampanje podržao stranke ljevice, rekavši da je Slovenija danas mnogo više podijeljena, nego prije četiri godine kada je Janša došao na vlast.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene