Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čelnik oporbe

Slovenija: Janez Janša umješan u sporne poslove s nekretninama u Hrvatskoj?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema istrazi, banka je u spornim poslovima na nekretninama u Hrvatskoj, kupujući preko tvrtki koje je osnovala u Hrvatskoj građevinska zemljišta, potrošila 60 milijuna eura, dvostruko više od njihove realne vrijednosti.

Čelnik slovenske oporbe Janez Janša umiješan je u sporne poslove s nekretninama u Hrvatskoj na kojima je velike novce izgubila Nova kreditna banka Maribor (NKBM) u 2006. i 2007. godine, u vrijeme kad je Janša bio predsjednik vlade, objavila je u srijedu Slovenska televizija u svom središnjem dnevniku, pozivajući se na svoje izvore.

Pročitajte i ovo Skupi kvadrati - 4 Nije na obali Visoku cijenu mnogi su spremni platiti: "Od grada u koji nitko nije htio otići, napravili su grad u koji svatko želi" Policijska kontrola na granici NOVE MJERE Slovenija će zatražiti produljenje kontrole na granici s Hrvatskom

Slovenska policija u travnju je podnijela 12 kaznenih prijava u vezi s tim slučajem, među ostalim i protiv tadašnjeg direktora druge najveće slovenske banke Matjaža Kovačiča.

Slovenija: Viši sud odlučuje o žalbi Janše u predmetu Patria

Prema istrazi, banka je u spornim poslovima na nekretninama u Hrvatskoj, kupujući preko tvrtki koje je osnovala u Hrvatskoj građevinska zemljišta, potrošila 60 milijuna eura, dvostruko više od njihove realne vrijednosti. Pri tome je zabilježila velik gubitak, a dio novca završio je na jednom računu u Švicarskoj.

Prema informaciji Slovenske televizije, iz tih je poslova zapravo "nestalo" 20-ak milijuna eura, a kupnju zemljišta tadašnjem direktoru banke Matjažu Kovačiču odobravao je u elektronskoj komunikaciji i preko posrednika tadašnji premijer Janez Janša.

S Janšom je u vezi s tim poslom prije mjesec dana razgovarala i policija, ali se Janša tada našao u svojstvu svjedoka, a ne osumnjičenog, tvrdi Slovenska televizija, ali dodaje da državno odvjetništvo i dalje istražuje cijeli slučaj.

Slovenska demokratska stranka (SDS) kojoj je Janša na čelu u vezi s tim je objavila da se radi o neutemeljenim špekulacijama zbog predstojećih izbora za Europski parlament na kojima SDS prema anketama dobro stoji. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene