Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žrtve još nisu identificirane

Slovenija: Godina dana od otkrivanja zločina kod Hude jame

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prije godinu dana u napuštenu rudniku kod sela Hude Jame blizu Celja otkriveni su posmrtni ostatci 470 žrtava pogubljenja počinjenih nakon Drugoga svjetskog rata, o svemu se nastavlja istraga, ali ni danas nije mnogo jasnije tko su žrtve, a tko počinitelji, a zna se da se to događalo u svibnju 1945.

'Žrtve još nisu identificirane, niti je utvrđena njihova narodnost', rekao je za Slovensku tiskovnu agenciju STA, u povodu prve godišnjice otkopavanja dijela napuštena rudnika, Marko Štrovs iz odjela za ratna grobišta u ministarstvu rada i socijalne skrbi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bajić posjetio Hudu jamu 'Zajedno ćemo istražiti što se stvarno događalo 1945.' Slika nije dostupna Tuerk ne posustaje: 'Nedopustiva je manipulacija i politiziranje masovne grobnice'

On vodi odjel za istraživanja ratnih i poratnih masovnih grobnica kojih je u Sloveniji više od 600. U vrijeme kad je 3. ožujka mjesto poratnih egzekucija otkriveno, iznosio je da postoje svjedočenja kako su žrtve slovenski domobrani koji su tamo dovođeni iz logora u Teharju, te hrvatski vojnici i civili koji su se u svibnju 1945. povlačili preko Slovenije prugom Zidani Most - Celje.

U vezi s odgovornima za taj zločin Štrovs jer rekao da bi krivce lakše bilo utvrditi po načelu zapovjedne odgovornosti jer postoje podatci o tome koje su partizanske postrojbe u to vrijeme djelovale na tom području, a nije isključio mogućnost da su neki od počinitelja još živi.

Po nekim svjedočanstvima počinitelji su bili vrlo mladi ljudi, uglavnom unovačeni na kraju rata, jer se stari partizani time nisu htjeli baviti, rekao je Štrovs za slovensku agenciju STA u svezi s otkrivanjem grobnice prije godinu dana.

Štrovs je dodao da još nisu pronađene i ekshumirane sve žrtve za koje se sumnja da su u napuštenu rudniku te da to, kao i uređenje grobišta, tek treba dovršiti. U državnom proračunu za tu namjenu ove je godine izdvojeno 430.000 eura, kazao je Štrovs. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene