Obavijesti Video Pretražite Navigacija
80.000 eura

Slovenija: Crkva će platiti odštetu žrtvi svećenika pedofila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ustanove Katoličke crkve u Sloveniji morat će platiti odštetu od 80.000 eura žrtvi svećenika koji je prije šest godina umro neposredno pred izricanje presude, a sudilo mu se za pedofiliju, odnosno 16 spolnih napada na djevojčice mlađe od 15 godina kojima je bio vjeroučitelj.

Iako je svećenik župe Arče kod Celja Karl Jošt kojemu se za te prijestupe sudilo umro od moždane kapi u kućnom pritvoru, pa je postupak bio obustavljen, jedna od žrtava, danas 28-godišnja žena, pokrenula je odštetni zahtjev u privatnoj parnici, tražeći 140.000 eura od mariborske nadbiskupije i nadbiskupije Celje, te župnog ureda Arče.

>> Janša: Ratifikacija gotova za najviše 30-ak dana

Okružni sud u Maribor u drugostupanjskoj presudi koja još nije konačna odredio je odštetu od 80.000 eura koju moraju isplatiti nadbiskupija Maribor, biskupija Celje i župa Arče. Sud je procijenio da je po obligacijskom pravu Crkva objektivno odgovorna za odštetu jer je Jošt bio njen službenik i nastupao u ulozi župnika, te da se njegova aktivnost u ulozi vjerskog službenika vremenski ne može odijeliti od slobodnog vremena kad je navodno napastvovao djevojčice.

Mediji navode da je riječ o prvom slučaju u Sloveniji da je Crkva proglašena odštetno odgovornom za prijestupe svećenstva kad su posrijedi pedofilski skandali. Kad postane pravomoćna, presuda Okružnog suda u Mariboru mogla bi postati sudski presedan za sve slične slučajeve. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Slika nije dostupna Pedofilski skandal u crkvi Nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić: "Prigibam glavu i u ime crkve molim žrtve za oprost"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene