Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Slovenija će poduprijeti srbijansko približavanje EU'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stabilnost jugoistoka Europe od iznimne je važnosti za sigurnost i prosperitet cjelokupne Europske unije, naglasio je u slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel dodajući da će se u sklopu jačanja regionalne suradnje Slovenija poduprijeti Srbiju u približavanju Europskoj uniji.

Govoreći o prioritetima slovenskog predsjedanja Europskom unijom članovima Stalnog vijeća OESS-a u u Beču, slovenski šef diplomacije istaknuo je da Slovenija vjeruje da je stabilnost jugoistoka Europe bitna za sigurnost i prosperitet cijele EU te da podupire proces proširenja Unije i zauzima se za europske perspektive državama zapadnog Balkana. Slovenija će se, najavio je Rupel, zauzeti za ponovno potvrđivanje Solunske agende iz 2003. godine, kao i za moguće zaključenje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s državama u regiji koje ga još nisu zaključile.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Nuklearna elektrana Krško Od ponedjeljka Krško neće raditi mjesec dana

"Jedan od važnih prioriteta je jačanje regionalne suradnje na svim područjima", istaknuo je Rupel najavivši da će Slovenija poduprijeti Srbiju u približavanju Europskoj uniji.

Govoreći o Kosovu Rupel je rekao kako "Europska unija u potpunosti podupire rad OESS-ove misije na Kosovu", istaknuvši posebice ulogu OESS-a u monitoringu izbora kao i daljnjoj izgradnji demokratskih institucija, zaštite ljudskih i manjinskih prava. Slovenski ministar rekao je da očekuje da će EU na Kosovu imati ključnu ulogu u sljedećem razdoblju kako bi se osigurala dugoročna stabilnost u regiji.

Od drugih prioriteta Rupel je uz ostalo naveo buduću provedbu
reformskog ugovora, klimatska i energetska pitanja, uspješnu promociju Lisabonske povelje kao i jačanje dijaloga između kultura.

"Nadam se da će Europska unija i OESS biti uspješni u njihovim
zajedničkim naporima da doprinesu razvitku regije", zaključio je Rupel čija država od početka godine predsjeda Europskom unijom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene