Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovenija će cijepiti krave i ovce na području gdje se pojavio antraks

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog pojave antraksa, odnosno prve dvije registracije te bolesti u Sloveniji poslije 2002., Slovenska veterinarska uprava odlučila se na cijepljenje većeg broja krava i ovaca u okolici Slovenskih Konjica, gdje je ta bolest ovih dana potvrđena na uginulim kravama s dva poljoprivredna imanja.

Direktorica VURS-a Vida Čadonič Špelič izjavila je za Slovensku televiziju da će se na širem području gdje je bolest zabilježena izvesti vakcinacija protiv crnog prišta na 373 farme na kojima se uzgaja nešto više od 5.000 krava i oko 500 ovaca.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Slika nije dostupna Slovenija: Dvije krave uginule od antraksa

Dvije farme na kojima je bolest za sada zabilježena su jedna od druge udaljene oko sedam kilometara, ali je utvrđeno da se bolest nije iz jedne prenijela u drugu nego je uzrok zaražena trava s različitih travnjaka.

Prema tvrdnjama slovenskih veterinarskih služba, vjeruje se da se je stoka na dvije farme na kojima se već izvode sve potrebne mjere zaštite zarazila sijenom koje su vlasnici kosili na mjestima gdje su se nekad pokapale strvine životinja. Bacil bedrenice je vrlo otporan i može preko tijela zaraženih životinja kontaminirati travu mnogo godina nakon što se mislilo da opasnosti za ponavljanje bolesti više nema.

Ulasku spora antraksa u travu doprinijele su i poplave u tom dijelu Slovenije ove godine, a poznato je da i klimatske promjene mogu pogodovati širenju nekih rijetkih bolesti kod životinja poput antraksa i plavog jezika, pojasnila je direktorica slovenske veterinarske uprave.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene