Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Anketa

KAD BI ODLUČIVALI SLOVENCI Zet Trump bi na izborima imao šanse kao glineni golub

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kada bi o tome odlučivali Slovenci, buduća američka predsjednica sigurno bi bila Hillary Clinton, dok Donald Trump ne bi imao nikakve šanse iako je oženjen lijepom Melanijom, Slovenkom iz Sevnice kod Krškoga, nekadašnjom manekenkom, pokazala je anketa koju je u utorak objavilo ljubljansko "Delo".

Pobjedu Hillary Clinton, bivše američke državne tajnice i supruge bivšeg predsjednika Billa Clintona želi 42 posto punoljetnih Slovenaca, daleko iza nje je kontroverzni nekretninski mogul Donald Trump s deset posto, dok bi pobjedu demokrata sa socijalističkim natruhama Berniea Sandersa željelo devet posto slovenskih ispitanika.

Pročitajte i ovo Ilustracija Anketa Dnevnik Nove TV Trebaju li bolnice izvoditi operacije na dan izbora? Pogledajte kako ste glasali Ilustracija Anketa Dnevnik Nove TV Što je najvažnije za poredak na izbornoj listi? Pogledajte kako ste glasali

Hillary Clinton je kao kandidatkinja na američkim izborima najpopularnija među glasačima stranke premijera Mire Cerara, Trumpu su nešto više od prosjeka skloni birači desnice i simpatizeri bivšeg premijera Janeza Janše, dok Bernie Sanders uživa veliku potporu članova stranke Udružena ljevica (ZL), pokazala je telefonska anketa provedena na 400 ispitanika.

Na pitanje koga bi od aktualnih svjetskih lidera rado ugostili u Sloveniji, 35 posto odgovorilo je da bi pozvali Angelu Merkel, a 33 posto Baracka Obamu.

Na trećem mjestu najpoželjnijih gostiju našao se s 27 posto glasova kineski čelnik Xi Jinping, a na četvrtom s 23 posto predsjednik Ruske Federacije Vladimir Vladimirovič Putin.

No, s druge strane 80 posto sudionika ankete potizivnim je ocijenilo poziv što ga je nedavno Putinu uputio slovenski predsjednik Borut Pahor.

Pahor je ruskog čelnika službeno pozvao da Sloveniju posjeti krajem srpnja, te sudjeluje na obilježavanju 100. obljetnice stradanja ruskih ratnih zarobljenika iz Prvog svjetskog rata na gorskom prijevoju Vršič.

Na mjestu gdje je 1916. veliku grupu ruskih zarobljenika koji su gradili cestu zasula snježna lavina u njihov je spomen podignuta kapela, gdje se svake godine okupljaju Slovenci i njihovi prijatelji iz Rusije i ruskog veleposlanstva u Ljubljani. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene