Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Više listopadnog drveća

Slovenci se s hrastom bore protiv požara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako bi smanjili mogućnost velikih požara poput onih u kojima je krajem prošlog tjedna na području slovenskog Krasa izgorjelo 300 hektara površina, slovenski šumari namjeravaju ubuduće saditi više listopadnog drveća, umjesto do sada dominantnog bora.

Budući da je veliko područje s više od 70 godina starim borovima toliko nastradalo da se neće moći oporaviti, pristupit će se sanacijskom planu, a umjesto bora trebalo bi saditi listopadno drveće poput hrasta i crnog graba koji su otporniji na požare, izjavio je u ponedjeljak Milan Race, direktor regionalnog centra državnog zavoda za šume u Sežani.

Bor nećemo obnavljati upravo zbog opasnosti od požara, jer su dominacija bora i drugog crnogoričnog drveća razlog što se požar tako brzo širio, u kombinaciji s terenom i vjetrom, rekao je Race.

Pročitajte i ovo Požar na križanju Vukovarske i Držićeve ulice u Zagrebu - 2 vatrogasci na terenu FOTO/VIDEO Zapalio se autootpad u Zagrebu, sve je puno dima Požar trgovine u Svetom Ivanu Zelini Dramatična večer u Zelini VIDEO Veliki požar u kineskom dućanu: Ozlijeđen vatrogasac, četvero ostalo zarobljeno u susjednom prostoru

>> Zbog šumskog požara evakuirano 300 turista

Požar je zbog vjetra i vatre koja se s visokih krošnji brzo širila i "preskakivala" lokalne ceste vrlo teško stavljen pod nadzor, uz pomoć helikoptera slovenske vojske i jednog talijanskog protupožarnog helikoptera koji je došao u pomoć, a vršni ili kompleksni šumski požari koji zahvate visoke krošnje borova mnogo su opasniji od onih koji zahvate makiju ili listopadno drveće.

Slovenska policija potvrdila je da je zaprimila prijavu da su požari oko Črnog kala, koji su se pojavili prošlog petka i uz velikje napore kasnije stavljeni pod nadzor, bili podmetnuti i da te sumnje ispituje, ali da nitko nije pritvoren. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene