Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U potrazi za obalom

Slovenci planiraju izgradnju tri umjetna otoka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenija se u potrazi za većom površinom obale, čini se, odlučila ugledati na neke projekte s istoka te razrađuje ideju gradnje tri nova otoka ukupne površine od devet hektara.

Pročitajte i ovo Nuklearna elektrana Krško Od ponedjeljka Krško neće raditi mjesec dana Kuća, ilustracija Strog financijski plan Mladi par iz susjedstva sagradio kuću bez kredita: "Ne znam kako nam je ovo uspjelo..."

Projekt bi trebao zaživjeti u zaljevu Viližan, a Slovenija bi njime trebala dobiti još 11,8 kilometara dodatnog obalnog prostora, namijenjenog isključivo turizmu, piše Slobodna Dalmacija. Početak samog projekta, koji bi zahvatio i prostore kampa Jadranka, tvornice Delamaris te brodogradilišta, predviđen je za dvije godine. Njegova ukupna cijena iznosi 217 milijuna eura, no očekuje se da bi i Europska unija sudjelovala u njegovom sufinanciranju, pokrivanjem i do jedne trećine troškova.

Projektom se predviđa veliko turističko naselje s hotelima, stanovima, apartmanima te turističkim vilama, a za njegovu izvedbu interes je pokazalo više slovenskih tvrtki te jedna veća njemačka tvrtka. Kompleks bi zapošljavao oko 500 osoba, a njegovi kapaciteti bili bi dovoljni za potrebe nekoliko tisuća turista. Ipak, ova ideja tek treba proći u slovenskom parlamentu, u sklopu odluke o namjeni tog ekološki degradiranog i zapuštenog dijela slovenske obale.

Jedini slovenski otok - onaj na Bledskom jezeru

Spomenuli smo kako su Slovenci ideju o gradnji otočića dobili po uzoru na istok, a jedan od takvih reprezentativnih primjera jest onaj u Dubaiju. Tamo se grade tri najveća umjetna otoka, a samo prije sedam godina, ideja o njihovoj izgradnji mnogima se činila suludom. Danas je taj projekt pred dovršetkom, a već se planira gradnja stotina hotela, vodenih parkova, turističkih kapaciteta te desetaka tisuća stanova na njima. Što se Slovenije tiče, zanimljiv je podatak kako oni imaju samo jedan otok, no taj se ne nalazi na moru, već na Bledskom jezeru.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene