Obavijesti Video Pretražite Navigacija
4. prosinca

Slovenci na isti dan kao i Hrvati izlaze na izbore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski predsjednik Danilo Tuerk donio je odluku o raspuštanju parlamenta i sazivu prijevremenih parlamentarnih izbora koji će se održati u nedjelju 4. prosinca.

U kratkoj izjavi za javnost u predsjedničkoj palači Tuerk je rekao da se je za raspuštanje parlamenta s danom 21. listopada i održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora u nedjelju 4. prosinca ove godine odlučio na temelju svojih ustavnih ovlaštenja.

'Pozivam sve u parlamentu da djeluju odgovorno kako bi se građanke i građani na prijevremenim izborima mogli pravilno odlučiti', rekao je Tuerk pozivajući tako zastupnike da izbjegnu da rasprave u parlamentu do njegova raspuštanja postanu dio predizborne kampanje.

Pročitajte i ovo NE Krško - 1 Najprije remont Sprema se izgradnja novog bloka nuklearke Krško: Uskoro važan referendum Kuća, ilustracija Strog financijski plan Mladi par iz susjedstva sagradio kuću bez kredita: "Ne znam kako nam je ovo uspjelo..."

Parlament izglasao nepovjerenje

Manjinskoj vladi lijevog centra u utorak prošlog tjedna parlament je izglasovao nepovjerenje odbivši potvrditi pet novih ministara koje je predlagao premijer Borut Pahor. Budući da u zakonskom roku od sedam dana nije predložen kandidat za Pahorova nasljednika koji bi formirao privremenu vladu, prvi prijevremeni parlamentarni izbori u samostalnoj Sloveniji postali su neizbježni.

S održavanjem izbora godinu dana prije roka složile su se i sve političke stranke ocjenjujući da se tako izbjegava duža politička kriza. Oslabljeni Pahorov kabinet sa smanjenim ovlastima nastavlja voditi tekuće poslove sve do potvrde nove vlade u parlamentu novog saziva, što se može očekivati početkom iduće godine. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene