Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tajne ratnih zločina

Slovenac koji je otkrio Hudu jamu dobio otkaz

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šef službe za ratna grobišta, koja djeluje pri slovenskom ministarstvu za rad i socijalna pitanja, Marko Štrovs dobio je otkaz jer je mimo zakonske procedure inzistirao na ekshumaciji posmrtnih ostataka iz jedne grobnice blizu granice s Hrvatskom, kako bi se utvrdilo nisu li u njoj i njemački vojnici.

Šezdesetjednogodišnji pravnik i član stranke Nova Slovenija (NSI) već se niz godina bavi pitanjem tzv. prikrivenih grobnica iz vremena rata i poraća kojih je na teritoriji Slovenije evidentirano više od 600. Njegova upornost bila je najpresudnija i za otkriće masovne grobnice u napuštenom rudniku kod sela Huda jama blizu Celja prije dvije godine. Šokantni prizori stotina kostura iz Hude jame šokirali su tada slovensku javnost, potičući još jednom zahtjeve za otkrivanjem svih traumatičnih događaja iz ratnog i posljeratnog razdoblja i potrebu za dostojno obilježavanje mjesta stradanja svih žrtava.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Žrtve još nisu identificirane Slovenija: Godina dana od otkrivanja zločina kod Hude jame Slika nije dostupna Bajić posjetio Hudu jamu 'Zajedno ćemo istražiti što se stvarno događalo 1945.'

>> 'U Hudoj Jami možda i više od 5000 žrtava'

Štrovs je za ljubljansko Delo potvrdio da mu je u srijedu uručen otkaz s obrazloženjem da je kršio obveze iz radnog odnosa, ali da će se na odluku žaliti i da je uvjeren da će slučaj na sudu dobiti.

Štrovs navodi da je otkaz dobio jer se suprotstavio zabrani istraživanja lani otkrivenog masovnog stratišta Osredek, smještenog između Mosteca i Dobove uz granicu s Hrvatskom. Štrovs i ovlašteno pogrebno poduzeće namjeravali su provesti ispitivanja kako bi se ustanovilo nisu li na tom mjestu i posmrtni ostaci zarobljenih njemačkih vojnika.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene