458161
458161
458161
458161
458161

SLOVAČKI PREMIJER IZVRIJEĐAO NOVINARE "Vi ste prljave prostituke"

  • , 23.11.2016., 22:07
  • Autor:
  • komentara

Slovački premijer Robert Fico poručio je novinarima da su "prljave, protuslovačke prostitutke" kada je upitan da odgovori na optužbe da pravila javne nabave nisu poštivana za kulturne događaje povodom slovačkog predsjedanja Europskom unijom.

 
 
 
 
Robert Fico (Foto: AFP)
Robert Fico (Foto: AFP)

Fico već dugo ima zategnute odnose s medijima koji kritiziraju njega ili vladu, te odbija odgovarati na pitanja određenih novinara a ima i nekoliko slučajeva u kojima je novinare tužio, piše Reuters.

U srijedu na redovitoj konferenciji za novinare nakon vladine sjednice, Fico se razljutio kada mu je postavljeno pitanje o optužbama koje su prije nekoliko dana iznijeli Zuzana Hlavkova i Transparency International.

"Neki od vas su prljave, protuslovačke prostitutke, i stojim iza svojih riječi", rekao je Fico novinarima. "Vi ne informirate, vi ste u ratu s vladom".

Naglasio je da se optužbama želi oklevetati slovačko predsjedništvo EU-a koje završava u prosincu.

Hlavkova je bila u timu ministarstva vanjskih poslova koji je bio zadužen za organiziranje kulturnih događanja kojima je obilježavano slovačko predsjedništvo, uključivo i ono u veljači kada je objavljen logo predsjedništva EU-a.

Na konferenciji za novinare u ponedjeljak ona je optužila svoje nadređene da su vršili na nju pritisak da zaobiđe pravila javne nabave za tu ceremoniju i da umjesto toga surađuje s agencijom za organiziranje događanja bliskom Ficovoj stranci Smer.

Ona je također optužila da je koncert povodom početka predsjedanja u srpnju organiziran bez javne nabave i da su troškovi bili viši nego je trebalo.

Na stranici Transparency Internationala stoji da je ta agencija zatražila od tri slovačka tijela da istraže taj slučaj, prije svega od slovačkog ureda za javnu nabavu.

Govoreći na istoj konferenciji za novinare s Ficom, ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak odbacio je optužbe.

"Sve je bilo u skladu sa zakonom a budžet namijenjen predsjedanju čak neće biti u potpunosti potrošen", rekao je Lajčak. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se