Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema automatskog prava glasa

Slovačka usvojila zakon o dvostrukom državljanstvu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovački parlament usvojio je u zakon o dvostrukom državljanstvu po kojem se Mađarima sa slovačkim državljanstvom koji prihvate mađarsko državljanstvo može oduzeti slovačko.

Zakon, za koji je glasovalo 90 zastupnika od ukupno 114 nazočnih na sjednici, onemogućuje također Mađarima koji prihvate mađarsko državljanstvo da obnašaju neke dužnosti u Slovačkoj. Zakon je usvojen kao odgovor na odluku mađarskog parlamenta od srijede ujutro koja omogućuje gotovo 3,5 milijuna Mađara koji žive u susjednim zemljama, uglavnom Rumunjskoj i Slovačkoj, da prihvate mađarsko državljanstvo. Time ipak neće automatski dobiti pravo glasa nego će za to morati živjeti u Mađarskoj.

Pročitajte i ovo Medvjed hara slovačkim gradom na sjeveru Slovačke VIDEO Medvjed hara gradom, proglašeno izvanredno stanje: U napadu ozlijeđeno petero ljudi Ilustracija Šetala se s muškarcem Strava na planini: Ženu pronašli mrtvu nakon što ju je progonio medvjed

'Ne mogu zamisliti da slovački zastupnici prisežu odanost drugoj državi', rekao je prije glasovanja slovački premijer Robert Fico. Mađarska manjina u Slovačkoj čini 10 posto od 5,4 milijuna stanovnika. 'Jako je opasno dati dvostruko državljanstvo manjini koja živi na kompaktnom području duž granice', kazala je Anna Belusovova, potpredsjednica Slovačke nacionalne stranke SNS (krajnja desnica). Odnosi Slovačke i Mađarske jako su napeti od 2006. kada je u vladinu koaliciju ušao SNS. (HIna)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene