Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hoće li proći?

Slovaci se referendumom izjašnjavaju o braku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovaci su u subotu u sedam sati ujutro počeli izlaziti na referendum na kojem se trebaju izjasniti predstavlja li brak isključivo zajednicu žene i muškarca, te o pravu istospolnih zajednica na usvajanje djece i pravu roditelja na odlučivanje o tomu hoće li njihova djeca pohađati satove na kojima se predaje spolni odgoj i uči o eutanaziji.

Birališta će biti otvorena do 22 sata a prvi rezultati očekuju se ubrzo nakon zatvaranja birališta. Referendum će biti valjan ako najmanje polovica od oko četiri milijuna registriranih birača izađe na birališta.

Pročitajte i ovo Ilustracija Šetala se s muškarcem Strava na planini: Ženu pronašli mrtvu nakon što ju je progonio medvjed Prosvjed u Slovačkoj zbog vladine politike prema Rusiji Jačanje veza s Rusijom Slovaci izašli na ulice, bijesni na premijera: "Akcije Vlade prelaze sve granice!"

Udruga nazvana Savez za obitelj (AZR) prikupila je uz potporu Katoličke Crkve 400.000 potpisa za raspisivanje referenduma prošle godine. Nakon odluke ustavnog suda da su referendumska pitanja ustavna, predsjednik države Andrej Kiska raspisao je plebiscit za 7. veljače.

To je osmi referendum u Slovačkoj i do sada je samo jedan bio uspješan - onaj o pridruženju Slovačke Europskoj uniji.

Referendum je, kažu stručnjaci, besmislen jer je u lipnju vladajuća većina lijevog centra na poticaj tamošnje desnice usvojila ustavni amandman kojim se brak definira kao jedinstvena zajednica muškarca i žene. A niti posvajanje djece istospolnim parovima zakonski nije dopušteno.

AZR je ustrajao na održavanju referenduma jer želi plebiscitarnu podršku za ta pitanja.

U Slovačkoj, u kojoj je odaziv na izbore notorno nizak, po posljednjim anketama samo 36 posto birača se namjerava odazvati referendumu. To je mnogo više u odnosu na 13 posto koliko ih se lani odazvalo izborima za Europski parlament, ali i daleko od potrebnih pedeset posto da bi referendum bio pravovaljan.

Među onima koji se namjeravaju odazvati, golema većina će podržati zahtjeve AZR-a. Zabrana istospolnih brakova ima najvišu potporu i podržat će je 85 posto onih koji će doći na birališta. Zabranu posvajanja djece zaokružit će oko 75 posto ispitanih, a 68 posto ih podržava da djeca ne pohađaju satove seksualnog obrazovanja ako im se roditelji s time ne slože.

Kampanja uoči referenduma, kažu aktivisti za prava istospolnih zajednica, a prenosi AFP, bila je prljava, s brojnim etiketama za "nemoral" i "perverziju". Najgledaniji spot AZR-a prikazuje dječaka koji čeka svoje usvojitelje. Kad dođu dvojica muškaraca biva razočaran. "A gdje je mama?", pita.

"Svrha ovog referenduma je zaštita obitelji i djece", kazao je AFP-u glasnogovornik Saveza za obitelj Anton Chromnik. Ujedno je osudio zakone nekih članica EU-a koje su izjednačile bračna prava istospolnih i heteroseksualnih parova. "To potkopava jedinstvenu prirodu braka", naglašava.

Martin Macko, čelnik skupine za prava LGBT osoba Inakost, naglašava da će se nastaviti boriti za ozakonjenje istospolnih brakova i da neće izaći na biralište i referendumu dati legitimitet.

Slovački ogranak Amnesty Internationala nije zadovoljan održavanjem referenduma. "Ako javnost podrži ova tri pitanja i to pretvori u zakon, Slovačka će se ukopati u homofobnu diskriminaciju i potkopati seksualno obrazovanje", rekla je predstavnica organizacije Barbora Černušakova. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene