Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kongres opet glasao za povlačenje iz Iraka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnički dom Kongresa SAD u četvrtak je prihvatio nacrt zakona koji predviđa povlačenje većine američkih borbenih postrojbi iz Iraka do 1. travnja iduće godine.

Zakonski akt, koji poziva Pentagon da počne s povlačenjem postrojbi u roku od četiri mjeseca, prihvaćen je s 223 glasa za i 201 protiv, uglavnom po stranačkim linijama.

Pročitajte i ovo Ilustracija Drama u Japanu Jedna osoba umrla, a deseci u bolnici zbog tableta: Farmaceutski div povukao ih iz prodaje, sve se istražuje Slika nije dostupna Dan za povijest Biden i Kadhimi postigli dogovor o kraju američke borbene misije u Iraku

Prkoseći prijetnji veta predsjednika Georgea W. Busha, demokratski čelnici Predstavničkog doma se nadaju da će s tim simboličnim potezom potaknuti Senat da amandman o povlačenju snaga iz Iraka doda na zakon o financiranju oružanih snaga u 2008., o kojem upravo raspravlja.

To je treći puta ove godine da Predstavnički dom Kongresa glasa za američko povlačenja iz Iraka, a prethodni su pokušaji zaustavljeni u Senatu ili vetom predsjednika Busha.

Odustajanje nekoliko utjecajnih republikanskih senatora od daljnje podrške ratu u Iraku u posljednja dva tjedna, poremetilo je ravnotežu snaga u tom domu i povećalo izglede za donošenje zakona o povlačenju snaga s potrebnom kvalificiranom većinom od 60 glasova. U Senatu demokrati imaju minimalnu većinu od 51 prema 49 mjesta, a pravilo da se zakoni na zahtjev manjine donose sa 60 glasova, do sada je štitilo republikansku adminstraciju od pokušaja demokrata da promjene politiku
u Iraku.

Busheva administracija u četvrtak je predstavila izvješće o napretku u provedbi nove strategije u Iraku, u kojem je konstatiran ograničeni napredak iračke vlade na sigurnosnom planu, uz priznavanje neuspjeha na planu političke pomirbe i ekonomske obnove zemlje, što će također utjecati na kongresnu raspravu o ratu.

Predsjednik Bush pozvao je na strpljenje do 15. rujna i cjelovitog
izvješća o napretku u Iraku, te izrazio optimizam u konačni ishod,
ističući kako SAD "može i mora dobiti taj rat".

"Vrijeme je da predsjednik posluša američki narod i učini ono što je potrebno da zaštiti našu zemlju", izjavio je čelnik senatske većine Harry Reid. On je pozvao Busha da "prizna neuspjeh iračke politike, surađuje s demokratima i republikancima u stvaranju novih pomaka u Iraku i radi na preusmjeravanju naših kolektivnih napora na poraz al-Qaide".

Predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi kazala je kako je izvješće o napretku u Iraku pokazalo da "čak ni Bijela kuća ne može zaključiti da postoji značajan napredak", ocjenjujući kako se do sada predugo čekalo.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene