Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Izmjene zakona

Slažete li se s ovim? Zakonom će zabraniti pušenje u automobilima s djecom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oni koji zakon prekrše bit će kažnjeni novčanom kaznom ili kaznenim bodovima.

Britanci će zakonom zabraniti pušenje u automobilima koji prevoze djecu. Izmjene zakona na snagu bi trebale stupiti u prosincu, a zabrana u listopadu iduće godine. Novi zakon odnosit će se na svakog tko prevozi djecu u automobilu, a ne samo na roditelje. Konačne detalje izmjene zakona ministar zdravlja trebao bi uskoro objavit, piše Daily Mail. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Za ožujak Roditelji, provjerite svoje račune: Počinje isplata dječjeg doplatka Električna cigareta - 2 Zabrinjavajući trend Šarene su i zabavne, reklamiraju ih zvijezde, sve više ih koriste djeca, a jako su opasne: "Neki čak ne dočekaju transplantaciju, tolika su oštećenja"

Prijedlog je da se prekršitelje kazni novčanom kaznom od 60 funti ili s pet kaznenih bodova. Vozači koji ne poduzmu razumne korake kako bi spriječili druge da puše u autombilu s djecom vjerojatno će biti suočeni s mnogo većom kaznom - do 10 tisuća funt, piše Metro. 

Zastupnici su mjeru poduprli u veljači, a premijer David Cameron izjavio je kako je došlo vrijeme za zabranu.

Prvi put nakon više od 40 godina na televiziju se vraćaju reklame kojima se promiče pušenje!

Zakonom se želi zaštiti djecu od štete povezane s pasivnim pušenjem. Iz udruge koja podržava zakon poručili su da su 'automobili male limene kuitije u kojima koncetracija duhanskog dima može vrlo brzo doći do opasne razine'.

'Došlo je vrijeme da protuzakonito postane da djeca udišu te otrovne plinove', proučili su. Međutim, iz jedne druge udruge poručuju da je zabrana pretjerana i nepotrebna.

'Pušenje u automobilima s djecom u padu je već godinama. Danas to radi vrlo malo ljudi jer je većina pušača shvatila da je to nepromišljeno', smatraju.

Prije dvije godine provedeno je istraživanje javnog mijenja i 80 posto svih odraslih te 65 posto pišača poduprlo je zabranu pušenja u automobilima s djecom mlađom od 18 godina.

Evo zbog čega cigarete mogu biti i korisne

Inače, u Velikoj Britaniji 300 tisuća djece godišnje posjeti liječnia zbog problema povezanih s pasivnim pušenjem koje je povezano s respiratornim infekcijama poput upale pluća. Može izazvati i napade astme i pridonijeti iznenadnoj msrti dojenčadi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene