Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Vrhovni vođa na čelu

Kim Jong Un se hvali vojnom moći: Na ulice izašla oklopna vozila i balističke rakete

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjeverna Koreja danas pokazuje puni opseg svoje moći.

Sjeverna Koreja u subotu će pokazati puni opseg svoje moći na raskošnoj paradi povodom 70. obljetnice osnivanja vladajuće Radničke stranke. Prethodne parade i lansiranja raketa dale su rijedak uvid u veličinu i strukturu vojnih sposobnosti izolirane nacije. Satelitske snimke priprema za današnju paradu ukazale su da bi mogla biti najveća u povijesti nacije.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin i Kim Jong Un - 3 neprijatelj broj jedan Nova prijetnja: "Sjeverna Koreja će upotrijebiti svu silu bude li napadnuta" Kim Jong Un - 2 Jeziva poruka "Rat je neizbježan": Kim Jong-un poručio da nema izbora te naredio vojci da pripremi nuklearne bombe, ako budu potrebne

Kroz glavni grad Pjongjang već su počela prolaziti oklopna vozila i balističke rakete. Svečanosti će predsjedavati vrhovni vođa Kim Jong Un, ali svjetski čelnici neće biti prisutni. Jaka kiša odgodila je početak, piše BBC.

Događaj će se pozorno pratiti u slučaju da se pojavi neko novo oružje koje bi ukazivalo na vojni razvoj zemlje. Kada je ranije ove godine tamošnja vlada najavila planove za godišnjicu govorila je o najmodernijem oružju pogodnom za moderno ratovanje.

NEŠTO SE DOGAĐA Najizoliranija zemlja na svijetu se mijenja

Nije poznato hoće li se u bilo kojem trenutku proslave naciji obratiti Kim Jong Un, a godišnjica bi trebala poslati simbol prkosa, posebno Južnoj Koreji i SAD-u.

Službeni mediji izvijestili su da je sjevernokorejski čelnik dan započeo odavanjem počasti svom pokojnom ocu i djedu. Detalji proslave nisu otrkiveni, iako su tisuđe građana viđene na gradskim trgovima diljem glavnog grada kako vježbaju za paradu koja će se održati u večernjim satima.

Na rijeci je postavljena pozornica za kasnonoćni koncert najpoznatije sjevernokorejske grupe Moranbong. Kina, zemljin najbliži saveznik, poslala je visoke dužnosnike Komunističke partije na godišnjicu.

Sjeverna Koreja najavljuje prvorazredni spektakl

Inače, razlog za uzbunu u regiji već dugo je sjevernokorejski nuklearni program. Vjeruje se da je Pjongjang proveo tri nuklearna pokusa, a prijeti i četvrtim unatoč međunarodnoj osudi i sankcijama. Prošli mjesec zemlja je objavila kako ponovno pokreće svoj glavni nuklearni objekt Yongbyon, kao i da poboljšava svoje nuklearno oružje u kvaliteti i količini.

Sky News javlja kako se spominjalo da bi Sjeverna Koreja priliku mogla iskoristiti za testiranje projektila, ali ta tvrdnja je upitna. Bilo kakav potez naišao bi na reakciju Washintona i vjerojatno bi značio pooštravanje sankcija koje su već imale značajan utjecaj na zemlju.

Kim: Spremni smo na rat s SAD-om

Sjevernokorejski predsjednik Kim Jong-Un rekao je u subotu da je njegova zemlja spremna odgovoriti na svaki rat "koji bi izazvale Sjedinjene Države", u govoru na vojnom mimohodu u prigodi 70. obljetnice komunističke partije u Pjongjangu.

"Danas naša stranka odlučno tvrdi da su naše naoružane revolucionarne snage kadre odgovoriti na svaki rat koji bi izazvale Sjedinjene Države i spremni smo obraniti naš narod i plavo nebo naše domovine", dodao je sjevernokorejski čelnik.

Sjeverna Koreja se hvali svojom sposobnošću "odvraćanja nuklearnog napada" i optužuje SAD da želi izazvati rat.

Glavninu govora Kim je posvetio stanovnicima Sjeverne Koreje kojih je 24 milijuna i Korejskoj radničkoj partiji koja vlada od 1945. , otkad su se smijenila tri naraštaja dinastije Kim.

"Korejska radnička partija je nepobjediva i srasla je s narodom", poručio je na kraju predsjednik.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene