Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slavica Đukić-Dejanović iz SPS-a predsjednica srbijanskog parlamenta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica srbijanskog parlamenta je liječnica Slavica Đukić-Dejanović iz Socijalističke partije Srbije (SPS), koja je sada koalicijski partner "Liste za europsku Srbiju -Boris Tadić". Za nju je u srijedu, u nastavku konstitutivne sjednice, od prisutnih 225 glasalo 128 zastupnika.

"Politički gledano, ona će zastupati političke stavove i ono što je politički interes koalicije okupljene oko socijalista, a to je zaštita nacionalnih i državnih interesa, borba za očuvanje Kosova i Metohije, ekonomski razvoj, socijalna pravda i europske integracije",rekao je lider SPS-a Ivica Dačić obrazlažući prijedlog jedine kandidatkinje za mjesto predsjednika srbijanskog parlamenta.

Pročitajte i ovo Srbijanska oporba drži plakate s natpisima Odbili prisegnuti Konstituiran novi saziv Skupštine Srbije: Oporba napustila sjednicu, Hrvati ostali bez zastupnika Strašni prizor iz parlamenta Kritizirao vladajuću stranku VIDEO "Imate krv na svojim rukama": Zastupnik zagrmio za pozornicom pa se srušio, nije mu bilo spasa

U raspravi u kojoj su u najvećem broju sudjelovali zastupnici Srpske radikalne stranke (SRS), te tzv. narodnjačke koalicije koju čine Nova Srbija (NS) i Koštuničina Demokratska stranka Srbije (DSS) kritizirana je nova koalicija za formiranje srbijanske vlade. I dok su radikali najviše kritizirali Demokratsku stranku (DS) i njenog lidera predsjednika Srbije Borisa Tadića, zastupnici iz Koštuničinog DSS više su se bavili propalim pregovorima koje su oni i radikali imali sa SPS-om o vladi, nego predloženim kandidatom za predsjednika parlamenta.

Za izbor Slavice Đukić-Dejanović glasovali su zastupnici "Liste za europsku Srbiju" u kojoj su Demokratska stranka, G-17 Plus i Liga socijaldemokrata Vojvodine, te zastupnici Socijalističke partije Srbije, Partije ujedinjenih penzionera Srbije, Jedinstvene Srbije i predstavnici manjina.

Protiv su bili zastupnici Srpske radikalne stranke, Demokratske stranke Srbije, Nove Srbije i Liberalno demokratske partije.

Zastupnici Liberalno demokratske partije (LDP ) su upozorili da je pitanje izbora Slavice Đukić-Dejanović važno jer se njima šalje politička poruka da SPS dobija većinsku podršku i priliku da se ponovno vrati na vlast, te ocijenili da podrška Slavici Đukić-Dejanović daje legitimitet politici koja je uništila Srbiju. No, oni neće opstruirati parlamentarni rad samo zato jer žele da se skupština Srbije što brže konstituira i ratificira Sporazum o pridruživanju i stabilizaciji s Europskom Unijom.

Tadić čestitao novoj predsjednici srbijanskog parlamenta

Predsjednik Srbije i lider Demokratske stranke Boris Tadić u srijedu kasno navečer čestitao je Slavici Đukić- Dejanović na izboru za predsjednicu srbijanskog parlamenta.

Ona je potpredsjednica Socijalističke partije Srbije (SPS) i nekadašnja bliska suradnica preminulog haškog optuženika i lidera SPS-a Slobodana Miloševića.

"Čestitam na izboru i vjerujem da će te Skupštinu Srbije voditi profesionalno i efikasno, poštujući Ustav i zakone, unapređujući duh tolerancije i uvažavanja", kazao je Tadić u čestitki.

Beogradski mediji najavljuju da će Boris Tadić u najskorije vrijeme priopćiti tko će biti budući mandatar za sastav vlade Srbije. Mjesto premijera pripada Tadićevoj Demokratskoj stranci.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene