Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nećemo ga više gledati istim očima

Sladoled kakvog poznajemo zauvijek bi se mogao promijeniti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Škotski znanstvenici razvili su sastojak koji bi mogao usporiti topljenje sladoleda, piše BBC.

Radi se o prirodnom proteinu BsIA koji pomaže da sladoled duže ostane smrznut na vrućini. Znanstvenici sa sveučilišta u Edinburghu i Dundeeju smatraju da bi sastojak mogao biti na tržištu za tri do pet godina.

Pročitajte i ovo Ilustracija mogućnosti bakterija Omiljena ljetna slastica košta ko suho zlato: Znate li kakva je kvaliteta? Ilustracija Nos za biznis Savjetovali mu da kuglicu sladoleda naplaćuje dva eura! Pogledajte što je učinio pa odlično zaradio

Njegov razvoj omogućio bi i da u sladoledu bude manje zasićenih masti i manje kalorija.

BsIA funkcionira tako da veže zrak, masnoću i vodu u sladoledu, što usporava topljenje. Spriječava i formiranje ledenih kristalića, odnosno održava glatku teksturu sladoleda.

Zaboravite na malu plavu tabletu, sad je tu - mali plavi sladoled

"Sladoled će se, naravno, ipak topiti, ali će dulje zadržati stabilnost i manje 'kapati' okolo", rekla je voditeljica istraživanja profesorica Cait MacPhee.

Znanstvenici su razvili metodu proizvodnje toga proteina koji se prirodno pojavljuje u nekim namirnicama i prijateljskim bakterijama. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene