Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BEZ OPOZICIJE

Crnogorci jednoglasno izglasali odluku o ulasku u NATO

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skupština Crne Gore jednoglasno je izglasala odluku o ulasku Crne Gore u NATO.

Crnogorski mediji javljaju da su za odluku glasovali zastupnici DPS-a, Bošnjačke stranke, Socijaldemokrata, HGI-ja, Albanci odlučno, Liberalne partije i SDP-a. 

Pročitajte i ovo Crnogorska policija, ilustracija Akcije u tijeku Uhićenja u Crnoj Gori: Privedeni bivši tužitelj i visokopozicionirani dužnosnik policije Ilustracija EUFOR Althea NATO u susjednu zemlju šalje bataljun rezervnih snaga: "To je važna odluka za gašenje secesionističkih ideja"

"Mi ne pristupamo NATO-u da bismo ratovali, nego suprotno. Kad su pokušavali da nas uvuku u rat s čitavim svijetom, kao 1999. godine, mi smo bili mudri i kazali da to nije naš rat i da se radi o privatnom ratu, radi očuvanja pozicija političkih struktura u Beogradu. Mi smo se suprotstavili takvom zlokobnom interesu. Rat nije naš interes. Želimo usvajati europski sustav vrijednosti, a europske države čine okosnicu NATO-a", rekao je predsjednik DPS-a Milo Đukanović.

Osim zastupnika Socijaldemokratske partije(SDP), nitko drugi od opozicije nije prisustvovao sjednici. U isto vrijeme prosrpski Demokratski front (DF) organizirao je prosvjed na jednom od cetinjskih trgova. 

Nakon što ovaj zakon stupi na snagu Crna Gora će dostaviti svoj instrument potvrđivanja Sjevernoatlantskog ugovora SAD-u koji je depozitar Ugovora. Datum prijema tog instrumenta o potvrđivanju bit će datum stupanja Crne Gore u NATO.

Duško Marković, premijer Crne Gore, rekao je da njegova Vlada smatra da je priključivanje NATO-u nacionalni interes. "EU i NATO su glavna jamstva za mir i stabilnost. Članstvo predstavlja ogroman poticaj za daljnji razvoj države i uspostavljanje pune stabilnosti društva i sustava, uz bolje privlačenje stranih investicija. Za malu državu, biti član NATO-a je najbolji način za promociju u regionalnim i globalnim okvirima", rekao je Marković, dodajući da će Crna Gora nastaviti s jačanjem obrambenih i sigurnosnih kapaciteta.

Krajem ožujka je i američki Senat ratificirao Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u. Rezolucija o članstvu Crne Gore usvojena je većinom glasova senatora iz obje stranke – 97 se izjasnilo za, dok su samo dvojica senatora bila protiv.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene