Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Golemi troškovi

VIDEO Život europskih birokrata: Jednom mjesečno iz Bruxellesa u Strasbourg

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zamislite da Hrvatski sabor, osim u Zagrebu, jednom na mjesec zasjeda u, primjerice, Vinkovcima. Troškovi bi bili golemi. Upravo se to događa u Europskom parlamentu. Parlament zasjeda u Bruxellesu, a jednom na mjesec u francuskom Strasbourgu. To nije jeftin posao.

Jednom mjesečno sva se administracija Europskog parlamenta iz Bruxellesa, spakirana u 8 kamiona, vozi 435 kilometara kako bi osigurali trodnevni rad europske birokracije. U sanducima su papiri, uredski materijal – sve ono što zastupnicima treba za sjednicu.

Pročitajte i ovo Stigle jagode - 2 Pitanje prioriteta Na tržnice stigle domaće jagode, nikada ih nije bilo manje i nikada nisu bile skuplje Boris Vujčić Hrvatska najgora u Eurozoni Upozorenje guvernera: Glavni doprinos inflaciji daju usluge, rast cijena će se nastaviti

No, ima i onih koji se ne pakiraju. 'Ja ne razumijem funkciju kutija - zašto nositi papire, sve imam na sticku ili na stranici i mogu sve otvoriti i tu i tamo. To su ostaci nekih drugih vremena kada je sve bilo na papiru', kazao je Nikola Vuljanić, zastupnik u Europskom parlamentu.

Zgrada eurospkog parlamenta u Strasbourgu radi 42 dana godišnje. Iz Bruxellesa na sjednice dolazi oko 5.000 ljudi. 'Nesumjerljiv je profit i korist koji je Europa osigurala građanima zadnjih 60 godina u odnosu na troškove osiguravanja da institucija živi na nekoliko mjesta', kazao je zastupnik u europskom parlamentu', kazao je zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula.

Hrvatski zastupnik prosvjedovao u Europskom parlamentu

Strasbourg, Bruxelles kao i Luksemburg imaju i povijesnu važnost. Zato Tonino Picula ima novi prijedlog. 'Izbor Vukovara kao središta neke institucije Europske unije bi značilo da politika proširenja nije mrtva', kazao je Picula.

Kako je Strasbourg simbol pomirbe Francuza s Nijemcima nakon okupacije '41. tako bi, smatra Picula, i Vukovar mogao imati svoju ulogu. Ne treba zaboraviti ni na financijsku korist za grad.

Strasbourg živi i od parlamenta. Cijene se mogu mijenjati ovisno o tome kada radi Europski parlament. Tako, primjerice, obična razglednica jednako kao i taksiji, hoteli ili restorani može koštati i do tri puta više. Svi, zapravo, dobro žive od Europskog parlamenta
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene