444941
444941
444941
444941
444941

VELIKA OPERACIJA PROTIV PEDOFILA 77 osoba već u zatvoru, istraga u tijeku

  • , 29.07.2016., 17:29
  • Autor:
  • komentara

U velikoj operaciji škotske policije identificirano je 523 djece za koje se sumnja da su potencijalne žrtve seksualnog zlostavljanja na internetu.

 
 
 
 
Škotska policija (Foto/Arhiva: AFP)
Škotska policija (Foto/Arhiva: AFP)

U operaciji Lattise koja je provedena u Škotskoj između 6. lipnja i 15. srpnja otkriveno je 30 milijuna spornih fotografija. U operaciji je sudjelovalo 134 istražitelja koji su vodili racije u kućama 83  osumnjičenika, a to je do sada rezultiralo uhićenjem 77 osoba.

Optuženi su za prijestupe među kojima su silovanje, seksualno iznuđivanje, dijeljenje degradirajućih fotografija djece, od kojih su neka bila stara svega tri godine.

Od 523 žrtve ili potencijalne žrtve u dobi između tri i 18 godina, njih 122 upućeno je socijalnoj službi, javlja Sky News.

Prikupljeno je više od 100.000 chatova i prijenosa uživo seksualnog zlostavljanja, a oko 547 uređaja zaplijenjeno je u opsežnoj istrazi koja je još uvijek u tijeku.

Asistent zapovjednika Constable Malcom Graham kazao je kako je operacija Lattise rasvijetlila razine na kojima se odvija ovaj problem.

'Zlostavljanje djece putem interneta je nacionalna prijetnja. Stvarnost je da se ona događa upravo sada, ne samo u Škotskoj već diljem svijeta, djeci svake dobi', rekao je.

'Neka bude jasno, seksualno zlostavljanje djece i njihovo iskorištavanje, koje se događa od dijeljenja fotografija na kojima se vidi silovanje, seksualno mučenje ili napad na dijete do zavođenja i seksualnog iznuđivanja, događa se samo i iznimno zbog odluke koju je donio zlostavljač. Zlostavljanje djece putem interneta nije zločin bez žrtve: djecu svake dobi se seksualno zlostavlja i iskorištava u Škotskoj i kada se slika ili video objave i dijele, od te se djece ponovno radi žrtve. Škotska policija je predana tome da zaštiti djecu', rekao je Graham.

Škotske vlasti napominju kako internet igra veliku ulogu u seksualnom zlostavljanju mlade škotske populacije. Zabilježen je porast neprimjerene komunikacije s djecom preko interneta za 60% i to od strane odraslih prema djeci mlađoj od 13 godina.

'Iako je mnogo pozitivnih aspekata online svijeta, moramo također biti svjesni i rizika', kazao je škotski ministar za djecu Mark McDonald.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se