Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Raspad Velike Britanije?

Škotska si otvara put za referendum o neovisnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Škotska će u roku od devet mjeseci predstaviti prijedlog zakona o održavanju referenduma o neovisnosti čime će se otvoriti put za glasovanje koje bi moglo rezultirati raspadom Velike Britanije.

Alex Salmond, škotski premijer i čelnik Škotske nacionalne stranke, želi održati referendum o neovisnosti u drugoj polovici 2014. iako još treba postići dogovor s vladom u Londonu oko toga kako će točno glasiti pitanje.

Po njegovim riječima, odluka na referendumu bit će najvažnija odluka za Škotsku u posljednjih 300 godina.

Škotski glas za neovisnost potkopao bi temelje suvremene Britanije koja se sastoji od Engleske, Škotske i Walesa. Sjeverna Irska i Britanija čine Ujedinjeno kraljevstvo.

Takav potez bi mogao stvoriti ozbiljne probleme za Britaniju. Flota britanskih nuklearnih podmornica smještena u je Škotskoj, prihodi od škotske nafte iz Sjevernog mora važni su državnoj blagajni i analitičari kažu da će Britaniji biti teže zadržati svoj glas u međunarodnim tijelima kao što su Vijeće sigurnosti UN-a kao i u donošenju odluka unutar EU-a.

Pročitajte i ovo Humza Yousaf - 1 Meteorski uspon i jasan cilj Tko je novi škotski premijer Humza Yousaf? ''Mi ćemo biti generacija koja će ostvariti neovisnost" Slika nije dostupna Za neovisnost nikad više Škota Kuha u Velikoj Britaniji, škotska premijerka oštro poručila: "Škotska se želi vratiti u Europsku uniju kao samostalna država"

>> Dvorac u kojem se borilo 'Hrabro srce'

Salmond je rekao da će se britanskim premijerom Davidom Cameronom dogovoriti detalje o referedumu za nekoliko tjedana.

Zakon o referendumu, prvi legislativni korak prema njegovu održavanju, trebao biti predstavljen u tekućoj parlamentarnoj godini, koja u Škotskoj traje od rujna do svibnja. U zakonu će se objasniti tko je će imati pravo glasa, kakvo će biti pitanje ili pitanja i mehanizmi brojanja glasova.

Službeni London želi da glasovanje bude samo "da" ili ne", dok bi Salmond htio i treću opciju kojom bi Škotskoj dao veće ovlasti u slučaju da se većina izjasni protiv neovisnosti.

Po anketama provedenima u Škotskoj ove godine, između 50 i 60 posto ispitanika protiv je neovisnosti Škotske, koju je ta zemlja izgubila 1707. godine, ali relativna većina želi šire ovlasti škotskom parlamentu i vladi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene