Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Škole 11-godišnjacima dijele kondome i seksualne savjete

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Škole u Velikoj Britaniji otvorit će klinike za seksualno savjetovanje, gdje će djeca već od svoje 11. godine moći dobiti informacije i savjete o seksu i kontracepciji.

Škole će učenicima nuditi čak i pomoć kod organizacije pobačaja, ako se na njega odluče.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užasan dan za Tennessee Učitelji će moći nositi pištolje u školama: "Umjesto da zaštite djecu, opet su zaštitili oružje" Slika nije dostupna Pravno prihvatljiv Iz Europe stiglo zeleno svjetlo apstinenciji

Tako će učenici moći dobiti besplatne kondome, pilule za kontracepciju, day after pilule za pobačaj, testove za testiranje trudnoće te besplatno testiranje na seksualno prenosive bolesti. 

Roditelji će znati za postojanje klinika, ali neće znati posjećuje li njihovo dijete neku od njih. Stotine škola u Velikoj Britaniji već imaju ovakve klinike, ali očekuje se da će ih biti još više nakon što je pilot projekt u 16 bristolskih škola dobio samo pohvale.

Istraživači su zaključili da će učenici prije slijediti savjete koje su dobili u školi. Prema njihovom izvještaju, 16 klinika, koje pokrivaju 11 805 učenika, zabilježile su oko 500 mjesečnih posjeta učenika između 14 i 16 godina, ali bilo je onih koji su imali 11 godina.

Pratili su 515 tinejdžera kroz 15 mjeseci i saznali da su sestre podijelile čak 55 day after pilula. Sestre su također napravile 213 testiranja trudnoće za 137 djevojaka i otkrili da je njih 9 bilo trudno.

Jedna je djevojka čak tri puta ostala trudna i svaki joj je put bio ponuđen razgovor o mogućem pobačaju. Više od 100 djevojaka dobile su kontracepcijske pilule ili dugotrajne kontracepcijske injekcije.

Studija je pokazala da su sestre savjetovale samo 28 posto mladića, tj. njih 136, i to o mogućnostima produljenja spolnog odnosa.

Ovakve klinike kamen su temeljac vladine strategije za smanjenjem neželjene trudnoće kod tinejdžera. 

' Većina istraživanja o obiteljskom planiranju kod tinejdžera i klinikama koje posjećuju, dokazuju kako klinike nemaju utjecaja na stupanj trudnoće kod mladih. Postoji čak mogućnost da takve usluge mijenjaju ponašanje nekih mladih ljudi te mogu povećati riskantno seksualno ponašanje', rekao je David Paton, sa Nottingham Business sveučilišta jedan od protivnika projekta.

Ipak roditelji podržavaju osnivanje ovakvih klinika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene