Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šok u Francuskoj

FOTO Skandalozna naslovnica zbog koje je pokrenuta istraga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Francuskoj je pokrenuta istraga zbog skandalozne naslovnice jednog tjednika na kojoj je ministrica pravosuđa uspoređena s majmunom.

Francuski je sud u srijedu otvorio istragu protiv jednog tjednika nakon što se vlada požalila na naslovnicu na kojoj je francuska ministrica pravosuđa uspoređena s majmunom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zapad Afrike Prekinuli veze s Francuskom, primili ruske instruktore: ''Ovdje smo kako bismo uvježbavali vojsku'' Slika nije dostupna Čelnica krajnje desnice Evo zašto jednako poštuje Putina i Merkel

Tjednik 'Minute' objavio je na naslovnici fotografiju ministrice Christiane Taubira uz popratni tekst: 'Pametnoj kao majmun, Taubiri se vratila banana (smiješak) na lice'.

>> Francuski list objavio strip o životu proroka Muhameda

Tjednik, koji je iskoristio činjenicu da riječ 'banana' u francuskom uličnom govoru znači 'smiješak', time je dodatno raspirio bojazan od jačanja rasizma u Francuskoj, nekoliko tjedana nakon što je lokalni desničarski političar na nacionalnoj televiziji usporedio Taubiru s majmunom.

'Rasistički napadi su neprihvatljivi... To oštro osuđujem i više nego ikada sam na strani Christiane Taubira', rekao je premijer Jean-Marc Ayrault pozivajući istražna tijela da ispitaju je li naslovnicom prekršen zakon o zabrani govora mržnje.

Glasnogovornik ureda pariškog tužitelja potvrdio je da će otvoriti preliminarnu istragu za moguću rasističku uvredu, što je prvi korak prema otvaranju pune istrage.

Napadi na Taubiru, rođenu u Francuskoj Gvajani, podudaraju se s rastom popularnosti Nacionalne fronte, desničarske stranke na čelu s Marine Le Pen u dijelovima Francuske pogođenima zatvaranjem tvornica i visokom nezaposlenošću iznad 11 posto. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene