Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SKANDAL U TADŽIKISTANU

Politički vrh vozi automobile UKRADENE u Njemačkoj?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlasti u Njemačkoj vjeruju da je određeni broj automobila ukradenih ondje, završilo u vlasništvu onih koji imaju obiteljske ili poslovne veze s predsjednikom Tadžikistana.

Ono što je počelo kao tehnička pomoć policiji, pretvorilo se u međunarodni diplomatski incident, jer su njemačke vlasti sada uvjerene je određeni broj ukradenih automobila završio u vlasništvu onih koji imaju obiteljske ili poslovne veze s predsjednikom Tadžikistana, piše MSN News.

Pročitajte i ovo Ivica Kropek, voditelj Službe općeg kriminaliteta policije Dva ubojstva Osumnjičeni za ubojstvo supruge imao je dozvolu za oružje, a policija otkrila i što se zna o ubojstvu na Srednjacima Privedeni ubojice Danke Ilić (2) Iz minute u minutu Osumnjičeni za Dankino ubojstvo dovedeni u tužiteljstvo pognutih glava i u lisicama, zgrada pod opsadom policije

Tadžikistanska vlada predsjednika Emomalija Rahmona odgovorila je govoreći kako će istražiti slučaj, ali je navode nazvala 'provokacijom' i 'zapanjujućima'.

Tadžikistanski veleposlanik u Njemačkoj izdao je priopćenje u kojem stoji: 'Njemački automobili prolaze nekoliko graničnih kontrola prije nego stignu u Tadžikistan. Bilo kakvi falsificirani dokumenti bili bi otkriveni na tim granicama.'

Hrvat na čelu bande koja krade kamione po Austriji?

Njemački tisak navodi kako je njemačka Vlada tražila pomoć za razrješenje ovog slučaja još od 2011. Počela je s izvještajima od 200 ukradenih automobila, uključujući 93 BMW-a. Automobili su imali ugrađene GPS sustave koji su programirani na samoaktivaciju ako automobil pokaže neobičnu rutu kretanja.

Berlinski detektivi nisu bili iznenađeni kada su se GPS sustavi počeli samoaktivirati i pokazivati da se vozila nalaze izvan Njemačke. Naime, mnoga ukradena vozila nalaze se u Istočnoj Europi. Jedno od najučestalijih mjesta na kojima završavaju automobili ukradeni na njemačkim ulicama je Poljska. To je toliko često, da Nijemci već smišljaju rime poput: 'Heute gestohlen, morgen in Polen' (Danas ukradeno, sutra u Poljskoj) ili se igraju s turističkim sloganima: 'Dođite u Poljsku, vaš auto je već ondje'

Međutim, mnogi ovi automobili nalaze se u Tajikistanu. A zanimljiv je i podatak da ih voze visoko rangirani politički dužnosnici. Tako je otkriveno, kako Mercedes-Benz ukraden u Njemačkoj vozi ukrajinski ministar pravosuđa.

Kada su berlinski detektivi stigli u Tadžikistan kako bi pronašli automobile, otkrili su da ih koriste osobe iz užeg predsjedničkog kruga.
Iako su svi redom negirali optužbe, odbili su pokazati dokumente koji bi dokazali da su automobili kupljeni.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene