Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Kao da kupujete na eBayu"

Skandal u Pentagonu: Poslali milijunsku vojnu opremu – lažnoj policijskoj postaji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki kongresni Ured za odgovornost vlade (GAO) objavio je izvješće prema kojem je Ministarstvo obrane SAD-a lažnim policajcima prodalo vojnu opremu u vrijednosti od 1,2 milijuna dolara.

Lažni policijski odjel stvorila je sama vlada SAD-a kako bi otkrila eventualne malverzacije i prijevaru. Vladin Ured za odgovornost vlade (GAO) objavio je izvješće kako je tjekom 1990-ih godina Pentagon prodao više od 100 kontroliranih predmeta lažnoj policijskoj postaji.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pokazivanje snage Sjeverna Koreja ne miruje: Isprobali su još jedno oružje Izraelski Iron Dome Prijetnje sigurnosti Šef najveće njemačke tvornice oružja upozorio: "Europa bi trebala izgraditi svoju Željeznu kupolu"

Naime, Programom 1033, koji je osnovala američka Vlada, od 1997. godine omogućeno je lokalnoj i državnoj policiji da se prijave za kupnju suvišne opreme američke vojske, javljaju američki mediji. Pentagon je tako višak "robe" prodavao, no imao je vrlo malo ili nikakvog utjecaja i saznanja na to kako se ta oprema koristi.

"Kao da kupujete na eBayu"

Oprema koju je GAO dobio od Ministarstva obrane SAD-a uključivala je naočale za noćno gledanje, simulacijske jurišne puške M-16A2 i cjevaste bombe.

Ured za odgovornost vlade napravio je lažnu internetsku stranicu s lažnom adresom i koju je u prijavi za kupnju oružja poslao Ministarstvu obrane. U roku od tjedan dana oprema je stigla na lažnu adresu.  

"Nikada nisu napravili nikakvu provjeru, primjerice posjetili našu "lokaciju" ili nešto slično, a "posao" je dogovoren elektroničkom poštom", rekla je direktorica agencije za državni nadzor Zina Merritt koja je rukovodila operacijom. "To je bilo kao da kupujete nešto na eBayu". 

Nakon što je ovaj izvještaj dospio u javnost Pentagon je "obećao" da će pojačati svoje postupke za provjeru, i to tako da će odsadprovjera uključivati i odlazak na dotični policijski odjel kako bi se provjerio njegov položaj i dobila valjana identifikacija kada snage sigurnosti dođu preuzeti zalihe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene