Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sumnja u prodaju organa

Skandal u Njemačkoj: Za jetru i do 900 000 kuna!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekoliko vodećih ljudi Sveučilišne klinike u Göttingenu osumnjičeno je da su manipulirali listama primatelja organa, a za transplantaciju jetre pacijenti su navodno plaćali i do 900 tisuća kuna!

U središtu skandala se nalazi bivši voditelj odjela za transplantaciju Sveučilišne bolnice u Göttingenu. Kako se sumnja, ovaj liječnik je pacijente koji su mu platili prikazivao bolesnijima nego što jesu. Time su se njihova imena penjala na listama potencijalnih primatelja organa. Ostali pacijenti, kojima je u stvarnosti jedan od rijetkih organa bio potrebniji, su bili "preskakani", javlja Deutsche Welle. Zasada se sumnja u "najmanje 25" slučajeva manipulacije listama.

Pročitajte i ovo Kolesterol Liječnici upozoravaju Zabrinjavajući podaci: Sve je više djece s povišenim kolesterolom Bolnica - 1 Sve osjete i pacijenti Nedostatak liječnika u Hrvatskoj: U zagrebačkom Domu zdravlja Zapad mjesecima nema pedijatra

>>Hrvatska prva u svijetu po broju transplantacija bubrega i jetara

Optuženi liječnik, protiv kojeg je u tijeku istraga, zasad odbacuje optužbe, a u Njemačkoj su se već pojavili strahovi o lošem utjecaju koji će skandal imati na odluke građana o doniranju organa nakon smrti. Njemačka liječnička komora uvjerava javnost kako je ovaj slučaj „apsolutna iznimka“.
Njemački mediji spominju i tvrtku iz Rusije koja na svojim stranicama nudi „kompletan paket“ transplantacije jetre za 2 milijuna kuna. U skandal je umiješan i državljanin Rusije koji je navodno platio 900 000 kuna kako bi što prije došao na red za transplantaciju jetre.

>> Zagreb: obavljena prva transplantacija bubrega iz Eurotransplanta

Bruno Meiser, direktor središnje europske instance za koordinaciju raspodjela organa za transplantaciju Eurotransplant, sumnja da je manipulacija iz Göttingena djelo jednog počinitelja, već da je sigurno imao i suradnike. Zato će od sada prilikom slanja liječničkih podataka u Eurotransplant, gdje se na temelju toga odlučuje o dodjeli organa, biti potrebna dodatna kontrola još jednog kolege.
Hrvatska je članica Eurotransplanta od 2007. godine.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene