Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Visoka politika na udaru

Skandal u Francuskoj: Premijeru Mubarak platio odmor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuska visoka politika našla se na udaru novog skandala nakon otkrića da je predsjednik vlade Francois Fillon božićne blagdane proveo o trošku egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka.

To je francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja natjeralo da svoje ministre upozori na nužnost promjene ponašanja kad su u pitanju destinacije na kojima provode odmor, prenose agencije.

Pročitajte i ovo Ilustracija On sve opovrgava Bivši premijer izbačen iz zrakoplova, posvađao se sa stjuardesom: Bio je pijan? Je li kampanja krenula? - 3 Bliže se izbori? Nema gdje ga nema, Plenković u par dana obišao gotovo cijelu Hrvatsku: "Pa on ovim tempom već dugo radi"

Samo nekoliko dana nakon vijesti da je ministrica vanjskih poslova Michelle Alliot-Marie tijekom božićnih blagdana u Tunisu dvaput besplatno koristila privatni zrakoplov bogataša bliskog u međuvremenu svrgnutom tuniskom autokratskom predsjedniku Zinu al-Abidinu Ben Aliju, što je izazvalo burne reakcije oporbe i tiska, satirični tjednik Okovani patak (Le Canard Enchaine) u utorak je otkrio da je Fillonu, koji ima reputaciju čovjeka velikog moralnog integriteta, smještaj tijekom odmora, prijevoz zrakoplovom od Asuana do Abu Simbela i brod za krstarenje Nilom platio režim predsjednika Mubaraka čiji odlazak s vlasti ultimativno i uz stotine žrtava već tjednima traže deseci tisuća Egipćana.

Oporba je iskoristila još jednu ponuđenu priliku vladajućih, snažno osudivši 'bliskost' francuske vlade s političkim čelnicima koje organizacije za zaštitu ljudskih prava nazivaju 'diktatorima' i okarakteriziravši Fillonov potez 'događajem za zgražanje, koji ugrožava autoritet države'.

To je natjeralo Sarkozyja da dan uoči televizijskog obraćanja naciji, predviđenog za danas navečer, pozove ministre na red i zatraži od njih da im Francuska bude primarna destinacija za odmor.

'Članovi vlade ubuduće bi za odmor trebali odabirati Francusku. Pozive u inozemstvo odobravat će predsjednik vlade u dogovoru s diplomatskim odjelom ureda predsjednika Republike kako bi se procijenilo bi li njihov boravak u nekoj državi bio u skladu s francuskom vanjskom politikom', izjavio je Sarkozy na sjednici vlade.

'Osobe koje obnašaju visoke dužnosti povratit će povjerenje građana u institucije države samo ako su besprijekorne. A to je povjerenje nužno', rekao je francuski predsjednik, čija je popularnost daleko od vrhunca, a kojeg za manje od godinu i pol očekuju novi izbori.

Članovi vlade ubuduće bi za odmor trebali odabirati Francusku, rekao je Sarkozy

U obranu svojih kolega stao je ministar obrane Alain Juppe koji je u posjetu Washingtonu. 'Ništa u postupcima ni Alliot-Marie ni Fillona nije podložno kritici s moralnog ili etičkog gledišta', ocijenio je Juppe. 'Francois Fillon je predsjednik francuske vlade kojeg je u posjet pozvao egipatski predsjednik. Ja tu ne vidim ništa što bi zasluživalo prijekor, tim više što je sam premijer potanko objasnio kako se sve odvijelo', smatra Juppe.

Francuska agencija AFP u komentaru napominje kako tu doista nema ništa protuzakonito, ali ističe kumulativni učinak brojnih skandala zbog sukoba interesa ili zloporabe državnih sredstava u kojima su posljednjih mjeseci sudjelovali ministri u vladi predsjednika koji je u kampanji 2007. obećavao 'besprijekornu Republiku'.

Europski tisak najnovije događaje u Francuskoj procjenjuje novom neugodom za Sarkozyja, što belgijski dnevnik Le Soir stavlja i u naslov - 'Putovanja ministara neugodna za Sarkozyja' - i za koje tvrdi da bi francuski predsjednik volio da se nisu dogodili 'u trenucima kad će se u četvrtak navečer obratiti naciji'.

'Sarkozy žrtva turbulencija na besplatnom letu Air Mubaraka', naslov je za koji se, pišući o toj temi, odlučio britanski The Times. The Financial Times o novoj aferi u Francuskoj izvješćuje na naslovnici, ocjenjujući kako ona 'još pojačava rastuće nezadovoljstvo javnosti zbog bliskih odnosa nekih od najcjenjenijih političara s danas diskreditiranim tuniskim i egipatskim režimima'. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene