Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Životarenje samaca

Skandal razotkrio zlostavljanje starijih osoba: Osoblje koje pruža njegu vezalo ih i zaključavalo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gradske vlasti naredile su spornim pružateljima usluga njege da prestanu zlostavljati starije osobe smještene u zgradama u kojima je pronađeno 130 žrtava protupravnog zatočenja.

Deseci starijih osoba koji su u Tokiju živjeli u stanovima koji su trebali biti prilagođeni njihovim potrebama, godinama su bili zlostavljani, priznali su u srijedu gradski dužnosnici, potvrdivši skandal koji je na površinu izbacio svu bijedu u kojoj životari dio starijih samačkih osoba u japanskim velegradovima.

Pročitajte i ovo Japanski tenkovi na vojnoj vježbi Jačanje suradnje Dramatično upozorenje: "Svijet je na povijesnoj prekretnici, nadam se da će Amerika to razumjeti" Ilustracija Tlo ne miruje VIDEO Snažan potres pogodio Japan

Gradske vlasti naredile su spornim pružateljima usluga njege da prestanu zlostavljati starije osobe smještene u trima zgradama u kojima su inspektori pronašli oko 130 žrtava protupravnog zatočenja.

Počela kampanja protiv ekonomskog iskorištavanja starijih osoba

'Nakon medijskih napisa u studenome, proveli smo inspekciju i utvrdili da je osoblje koje pruža njegu redovito vezalo za krevete ili zaključavalo u sobe između 130 i 150 starijih korisnika inkrimiranih stanova', rekao je jedan dužnosnik.

'Te su metode primjenjivane iz medicinskih razloga, a nije se provjeravalo jesu li stvarno potrebne', dodao je.

'Bilo nam je teško provoditi nadzor jer ti objekti nisu službeno registrirani kao domovi za starije osobe, nego su vlasnici tvrdili da su ih iznajmljivali kao klasične stanove', pokraj kojih se nalaze institucije za pružanje njege, rekao je taj dužnosnik. U Tokiju ima najmanje 25 objekata takvog tipa.

Hrvatska nije zemlja za starce

Skandal je izazvao veliku medijsku pozornost u Japanu, gdje pitanje brige za starije osobe postaje sve važnije s obzirom na činjenicu da je stanovništvo sve starije i da su mladi naraštaji sve manje skloni poštivanju tradicionalnog modela koji nalaže da se djeca skrbe za svoje roditelje u vlastitim domovima.

Prema statističkim podacima, već sad je više od četvrtine od ukupno 127 milijuna Japanaca starije od 65 godina, a te bi dobi do 2050. trebalo biti 40 posto stanovništva. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene