Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prebacivanje odgovornosti

SKANDAL OKO SUSTAVA TRIDENT "Ne treba kriviti premijerku May, bivša administracija bila je loša u političkim igrama s nuklearnim oružjem"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je objavljeno da je srećom izbjegnuta katastrofa prilikom testiranja britanskog nuklearnih raketa, britanska premijerka Therea May je pod pritiskom javnosti da prizna koliko je znala o lošem funkcioniranju sustava Trident za koji se zdušno zalagala u parlamentu.

Tri tjedna prije nego je britanski parlament izglasavao budžet od 40 milijardi dolara za vojni sustav Trident, on je prilikom vježbe doživio katastrofalni neuspjeh. Ispaljene rakete skrenule su s kursa i umalo udarile u tlo SAD-a.

Pročitajte i ovo Boris Johnson (Foto: AFP) Zagovaratelj izlaska iz EU Johnson i službeno postao britanski premijer, te poručio: ''Moj je posao realizirati ono što ste tražili na referendumu - Brexit'' Theresa May najavila ostavku (Foto: Daniel LEAL-OLIVAS / AFP) Brexit na tapeti Proces u dvije faze: Počinje utrka za nasljednika Therese May

U manje od 24 sata od kad javnost zna za ovaj događaj, britanska premijerka Theresa May pod velikim je pritiskom da kaže što je znala o lošem sustavu Tridenta prije nego je od parlamenta tražila da se u njega uloži silan novac poreznih obveznika, piše Independent.

Pritisak je još veći nakon što su mediji podsjetili na intervju koji je dala u to doba i u kojem je se pitalo o incidentu, a ona nije davala izravne odgovore. Incident nije željela niti potvrditi niti povrgnuti.

May nije spomenula incident parlamentarnim zastupnicima prije glasovanja, ali ih je zato požurivala da podrže prijedlog budžeta, zbog čega Britanci vjeruju da je sudjelovala u prikrivanju važnih informacija. Jeremy Corbyn, vođa laburista, opisao je pogrešku u testiranju koje košta 17 milijuna funti, ''veoma katastrofalnom''.

''Premijerka je izabrala ne obavijestiti parlament i umjesto toga, informacija je objavljena u medijima. Prilično je katastrofalna greška kada raketa pođe u pogrešnom smjeru i iako na sebi nije imala nuklearnu bojevu glavu, tko zna kakve su posljedice mogle biti'', kazao je Corbyn. Ponovio je svoje uvjerenje da bi se Britanija trebala posvetiti nuklearnom razoružanju.

Situaciju koja je šokirala Britaniju s negodovanjem je komentirala i škotska liderica Nicola Sturgeon. ''Ovo je veoma ozbiljna tema. Trebala bi postojati potpuna istraga o tome što se dogodilo, tko je znao što i zašto zastupnici nisu obaviješteni'', rekla je Sturgeon. Dodaje kako nije prihvatljivo da premijerka zaobilazi pitanja.

''Zahtijevam da premijerka sutra dođe u parlament i zastupnicima da potpuno objašnjenje'', zaključila je Sturgeon. Bivši mornarički admiral Lord West ponašanje premijerka u ovom slučaju nazvao je ''bizarnim i glupim''.

Za razliku od njih, Julian Lewis predsjednik parlamentarnog odbora za obranu, smatra da se May ne bi trebalo kriviti za navodni pokušaj zataškavanja. ''Ovakve stvari nadgleda velik broj ljudi. Začuđujuće kako to da je priča tek sad izašla u javnosti. Ne treba kriviti premijerku, to se događalo mjesec dana prije nego je postala premijerka'', rekao je Lewis te dodao da je ''bivša administracija imala loše rezultate u političkim igrama s nuklearnim oružjem".

''Glasovanje je odgođeno kao ljubavni dar za Liberalne demokrate koji se tome protive, a potom je ponovno odgođeno u veljači kako bi se osramotila Laburistička stranka. Kada je Cameron znao da će otići, tema je predložena, vodstvo je palo, pa je glasovanje o Tridentu postalo prva stvar koju je napravila Theresa May, a ne posljednja stvar koju je napravio Cameron'', zaključio je Lewis.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene