Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brutalne metode mučenja

Skandal i tortura: Evo o čemu je CIA lagala

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Senat je jučer objavio izvješće o CIA-inim metodama izvlačenja podataka od zarobljenika. Te metode obuhvaćale su seksualno zlostavljanje, simulacije utapanja, držanje u skučenim prostorima, zatvorenicima nije bilo dopušteno spavati i po više od tjedan dana. Neki od njih umrli su u zatvorima.

CIA je o svom djelovanju godinama obmanjivala javnost. Često bi govorili kako se određene metode donijele rezultate no to je bilo daleko od istine.

Pročitajte i ovo Dva desetljeća od napada na vlakove, drukčije džihadističke prijetnje Španjolskoj prošlo je 20 godina U najsmrtonosnijem terorističkom napadu u Europi ubijene 192 osobe: "Ne smijemo smanjiti oprez, imaju ogromnu sposobnost sposobnost mutiranja i prilagodbe" Ilustracija Grozote u Ukrajini Sustavno mučenje namjerna politika ruske vojske: "U 90 posto slučajeva..."

Ovo su neke od laži koje su izašle iz CIA-e.

Uhićenje Khaleda Sheikha Mohammeda

Iako je Busheva administracija tvrdila da su 'pojačane mjere ispitivanja' rezultirale uhićenjem Khaleda Sheikha Mohammeda, čovjeka koji je isplanirao napade na SAD 11. rujna 2001. godine, istina je drugačija.

George Bush je u svom govoru 6. rujna 2006. godine rekao kako su informacije dobivene mučenjem Abu Zubaydaha dovele uhićenja Ramzija bin al- Shibha što je u konačnici dovelo Mohammedovog uhićenja.

Njegovo je uhićenje, zapravo, uslijedilo opsežnom, ali konvencionalnom, obavještajnom djelovanjum, stoji u Senatovom izvješću.

Uhićenje Majida Khana

CIA je također tvrdila kako su 'pojačane mjere ispitivanja Khaleda Sheikha Mohammeda dovele do uhićenja Majida Khana. Za to, kaže Senat, ne postoje nikakve indikacije. Khan je u vrijeme terorističkog napada na SAD živio u Marylanda, a nakon napada se vratio u Pakistan i počeo raditi za Mohammeda.

U izvješću stoji kako je CIA mjesec dana prije Mohammedovog uhićenja znala gdje se nalazi Khan. Potvrđeno je to mailovima u kojim je pisalo kako je Khan živi kod svog brata u Karachiju. Tamo je u konačnici i uhićen.

Identifikacija i uhićenje Sajida Badata

Khaleda Sheikha Mohammeda CIA-ini su agenti u ožujku 2003. godine 183 puta podvrgnuli simulaciji utapanja, tzv. waterboardingu, te su tvrdili kako je on nakon toga odao Sajida Badata što je bilo ključno za njegovo uhićenje. Zapravo, identifikacija Sajida od strane Mohammeda nije bila ključna za njegovo uhićenje jer su britanske tajne službe mjesec dana ranije identificirali Sajida, a Mohammed ga je ionako prepoznao pod lažnim imenom.

Lagali su i Bijeloj kući: CIA-ine metode mučenja zarobljenika bile su stravične!

Mučenje čovjeka koji nije znao ništa

U lipnju 2004. godine CIA-in izvor im je dao informaciju kako čovjek imena Janat Gull zna sve o napadu na SAD koji će se dogoditi neposredno pred predsjedničke izbore. Stoga je CIA uhitila čovjeka s tim imenom i podvrgnula ga mučenju koje je potrajalo. Na koncu su ipak uvidjeli da čovjek ne zna ništa, da se ne sprema nikakav napad te da su primili lažne informacije. Agenti su to i prijavili nadležnima, no oni su inzistirali da se mučenje nastavi da bi na koncu sam Gull tražio od agenata da ga jednostavno ubiju jer ne može više izdržati. Iako su ga s vremenom pustili, njegovo ime dospjelo je na listu potencijalnih terorista.

Uhićenje Saleha al-Marrija

Mučenje Khaleda Sheikha Mohammeda, što se CIA-e tiče, dovelo je i do uhićenja Saleha al-Marrija. Ovu tvrdnju senatski odbor lako je opovrgnuo budući da je al-Marri bio uhićen dvije godine prije Mohammeda.

Obama: Mi priznajemo svoje pogreške

Američki predsjednik Barack Obama podržao je odluku senatskog odbora za obavještajna pitanja da objavi kontroverzno izvješće o tehnikama mučenja zatvorenika CIA-e, rekavši da, iako nikad nije "savršeno" vrijeme za objavu takvog dokumenta, važno da zemlja javno prizna svoje pogreške.

"Jedna od stvari koja nas razlikuje od drugih država jest da kad pogriješimo, to i priznamo", rekao je Obama u razgovoru za Telemundo. "Napravili smo neke stvari suprotne onome što nas čini ljudima".

Izvješće u kojem se detaljno opisuju brutalne metode kojima se CIA koristila za ispitivanje osumnjičenika za terorizam nakon napada 11. rujna objavljeno je unatoč apelima državnog tajnika Johna Kerryja i članova Kongresa da se takve informacije ne puštaju u javnost strahujući da bi mogle potaknuti nove napade na Amerikance.

Iako Obama razumije tu zabrinutost, rekao je da je njegova administracija poduzela preventivne mjere na zaštiti američkih interesa diljem svijeta.

Ravnatelj CIA-e John Brennan priznao je da program zatvaranja i ispitivanja "ima mana i da je agencija griješila", ali tvrdi da su izvučene informacije "unaprijedile strateško i taktičko poznavanje neprijatelja na načine koji i danas pridonose protuterorističkoj borbi".

Obama je tu tvrdnju doveo u pitanje. "Informacije koje smo dobili nisu nužno bolje od onih koje dobijemo radeći stvari na ispravan način". Dodao je da ubuduće takve tehnike ispitivanja neće biti tolerirane i da će počinitelji odgovarati za kršenje zakona.

Odgovarajući na hipotetsko pitanje da Sjedinjene Države ponovo budu napadnute slično kao 11. rujna, Obama je rekao da svejedno ne bi odobrio torturu opisanu u izvješću. Naglasio je kako upravo pokušava uspostaviti liniju odgovornosti, koje dosad nije bilo, kako se takve situacije ne bi ponavljale u budućnosti. (T.V.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene