Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mišljenje zapadnih stručnjaka

Sjevernokorejske rakete ponosno izložene na paradi su - lažne!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjeverna Koreja ovog je mjeseca privukla pažnju stručnjaka zbog svojih interkontinentalnih balističkih projektila.

No, ne zbog velike vojne snage, već zbog toga što su projektili - lažni! Radi se o projektilima koji su predstavljeni na paradi povodom 100. obljetnice osnutka, koja je održana ranije ovog mjeseca. Njemački znanstvenici dali su nekoliko argumenata zašto smatraju da su projektili lažni. Prvo, oznake su na svakom projektilu drugačije, što inače nije slučaj s projektilima koji se proizvode serijski. Također, s obzirom da projektili idu na kruto gorivo neobično je što imaju ventile za punjenje tekućim gorivom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Satelit s balističkom tehnologijom SAD oštro kritizirao Sjevernu Koreju zbog lansiranja rakete: "Drsko kršenje nekoliko rezolucija diže tenzije" Projektil dvije krstareće rakete Zemlja koja stalno prijeti pokazala je kako izgleda taktički nuklearni napad: "Upozoravamo neprijatelje!"

>> Žele mir: Kina upozorila Sj. Koreju da ne provodi nuklearni pokus

Projektili nisu ravno poravnati na podlozi za lansiranje što sugerira da su teško pričvršćeni za nju. Pogled na bojeve glave otkriva valoviti metal koji ukazuje na to da se vjerojatno radi o tankom sloju umjesto neke konkretnije građe kakvu bi trebali imati pravi projektili.

Nameće se zaključak da Sjeverna Koreja još uvijek nema interkontinentalne balističke projektile, barem ne one funkcionalne. S druge strane, piše BBC, nije neobično da na paradi nisu bili pravi projektili jer su oni vrijedni i ne želi se riskirati njihovo oštećenje.

Podsjetimo, Sjeverna Koreja je imala i neuspješno lansiranje rakete koja se nakon nekoliko minuta leta raspala na nekoliko dijelova.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene