Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predratno stanje

S. Koreja prijeti: Krenut ćemo u vojnu akciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjeverna Koreja priopćila je da će poduzeti vojnu akciju, ako Južna Koreja nastavi s povređivanjem njezina teritorijalnog mora uz zapadnu obalu Korejskog poluotoka.

Dvije Koreje spore se oko morske granice u Žutom moru, području na kojem se u ožujku dogodio incident u kojem je potonuo južnokorejski ratni brod Cheonan, pri čemu je poginulo 46 mornara. Na temelju nalaza međunarodne istrage, službeni Seoul tvrdi da su sjevernokorejske snage torpedirale njezinu korvetu Cheonan, što Pjongjang odbija. Sjevernokorejski predsjednik Kim Jong-Il stavio je vojsku u stanje pripravnosti nakon što je Seul zaprijetio da će Sjeverna Koreja 'morati platiti cijenu' potapanja južnokorejskog broda, navode sjevernokorejski prebjezi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Na otoku koji je bio granatiran Južna Koreja održala manevre uz granicu sa Sjeverom Slika nije dostupna Ušli na njihovo područje Incident između Sjeverne i Južne Koreje: Ispaljeni pucnjevi upozorenja

Naredba je izdana u četvrtak, na dan objave zaključaka međunarodne istrage koji izravno optužuju Sjever za taj izgred, rekla je udruga sjevernokorejskih prebjega sa sjedištem u Južnoj Koreji, North Korea Intellectual Solidarity (NKIS), kako su prenijeli južnokorejski mediji. Južnokorejske tajne službe rekle su da će provjeriti tu informaciju. Kako navodi NKIS, zamjenik sjevernokorejskog ministra za nacionalnu obranu O Kuk-Ryol izjavio je za radio da je Kim Jong-Il stavio vojsku u stanje pripravnosti. 'Amerika i Južna Koreja žele nam se osvetiti uvlačeći nas u izgred s brodom Cheonan. To je urota Amerike, Japana i Južne Koreje kako bi nas izolirali i uništili', rekao je ministrov zamjenik, po izvoru koji navodi NKIS.

>> Koreje prijete prekidom primirja

Policija i pričuvni vojni sastav dobili su naredbu da obuku odore. Južnokorejski predsjednik Lee Myung-Bak najavio je u ponedjeljak prekid trgovinskih veza sa Sjeverom Korejom. No i dalje će se slati humanitarna pomoć za djecu i pomoć za rad industrijskog kompleksa Kaesonga koji je na sjeveru, ali ga financira Seul. Južna Koreja će usto za sjevernokorejske trgovačke brodove zatvoriti pomorske koridore na jugu. Sjeverna Koreja odbacuje bilo kakvu odgovornost za izgred i tvrdi da je Seul 'podmetnuo' dokaze te da su dvije zemlje sada 'nadomak rata'. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene