Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vijeće sigurnosti u brizi

Sjeverna Koreja želi nastaviti pregovore o denuklearizaciji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjeverna Koreja je spremna nastaviti međunarodne pregovore o 'denuklearizaciji' Korejskog poluotoka, ali je najavila odmazdu u slučaju 'provokacija', objavila je sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA u subotu, dan nakon što je prihvaćena izjava Vijeća sigurnosti UN-a o potapanju južnokorejskog broda u ožujku, u kojoj se izravno ne optužuje Pjongjang.

'Demokratska Narodna Republika Koreja će nastaviti sa stalnim naporima da se zaključi mirovni sporazum i denuklearizacija putem šesterostranih razgovora vođenih na ravnopravnim temeljima', rekao je sjevernokorejski vladin glasnogovornik, prenosi KCNA. Pjongjang je u travnju 2009. istupio iz pregovora o denuklearizaciji s SAD-om, Kinom, Rusijom, Japanom i Južnom Korejom. Sjevernokorejske vlasti od tada su ponavljale da žele nastavak pregovora, ali pod uvjetom da se prvo ukinu sankcije Sjevernoj Koreji.

Pročitajte i ovo Fotografija s krizme Tijekom tjedna pregovori, a vikendom... FOTO Tajnik DP-a objavio je fotografije s krizme svoga sina: Na obiteljskom slavlju bio je i Ivan Anušić Zlatko Hasanbegović - 1 POSTIZBORNA KOMBINATORIKA Zlatko Hasanbegović: "Složit će se Vlada, imaju svi svoje ideje"

>> Sjeverna Koreja: Mi smo samo žrtve, nemamo veze s tim

Vijeće sigurnosti UN-a u petak je osudilo napad u kojem je potonuo južnokorejski brod u ožujku, ali ipak nije izravno okrivilo Sjevernu Koreju čineći time ustupak Kini, saveznici Pjongjanga. U izjavi, s kojom se složilo svih 15 članica, Vijeće sigurnosti je izrazilo 'duboku zabrinutost' zbog nalaza istražiteljske skupine koju je vodila Južna Koreja da je Sjeverna Koreja potopila korvetu Cheonan, ali je navelo da Pjongjang niječe odgovornost za napad. (HIna)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene