Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon novih sankcija

Sjeverna Koreja zaprijetila vojnom eskalacijom: Jačamo nuklearni program!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjeverna je Koreja zaprijetila da će ojačati svoj nuklearni program pošto je Vijeće sigurnosti UN-a osudilo lansiranje njezine rakete u prosincu.

'Poduzet ćemo mjere da osnažimo naše vojne obrambene kapacitete, uključujući i sredstva nuklearnog odvraćanja', objavilo je sjevernokorejsko ministarstvo vanjskih poslova.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve napetije Zabrinjavajuća poruka: "Vrijeme je da budemo spremni za rat, više nego ikada prije" Slika nije dostupna Plesnjaci, mitinzi, vatromet... Svi marš na ples: Tisuće 'luduju' zbog 'velike žrtve Kim Jong Una'

>> Sjeverna Koreja priprema treći nuklearni pokus do 20. siječnja?

Vijeće sigurnosti je nešto ranije jednoglasno osudilo lansiranje sjevernokorejske rakete u prosincu. Iako rezolucijom, kojoj se priklonila i tradicionalna sjevernokorejska saveznica Kina, nisu uvedene nove sankcije Sjevernoj Koreji nego su samo nešto proširene već postojeće, diplomati je smatraju velikim diplomatskim udarcem za tu zemlju.

U rezoluciji se osuđuju sjevernokorejska kršenja prethodnih rezolucija, kojima su Pjongjangu zabranjeni nuklearni i testovi balističkih projektila te uvoz tehnologije za te programe. U dokumentu Vijeće sigurnosti izražava svoju odlučnost da poduzme akciju u slučaju eventualnog sljedećeg lansiranja sjevernokorejske rakete ili nuklearnog testa.

Pjongjang je u svojoj brzoj reakciji, osim najave da će pojačati vojne kapacitete, poručio da neće sudjelovati u šesterostranim pregovorima u denuklearizaciji Korejskog poluotoka. Ti razgovori u kojima su sudjelovali Sjeverna i Južna Koreja, Japan, Rusija, Kina i Sjedinjene Države ionako su zamrznuti od 2008. godine.

Južna Koreja je nedavno priopćila da je Pjongjang tehnički spreman za novi nuklearni test i da satelitske snimke pokazuju da aktivno radi na svojim nuklearnim postrojenjima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene