Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve zbog letaka

Sjeverna Koreja zaprijetila Južnoj: 'Zbog bacanja letaka pokrenut ćemo nemilosrdan vojni udar'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjeverna Koreja je zaprijetila Južnoj vojnim odgovorom ako južnokorejski politički aktivisti provedu svoj plan bacanja letaka iz zraka iznad njezina teritorija sljedeći tjedan.

'Na najmanji potez bacanja letaka naše će jedinice bez upozorenja pokrenuti nemilosrdan vojni udar', upozorila je u priopćenju sjevernokorejska vojska, koja ima blizu milijun pripadnika. Južna Koreja je odmah priopćila da će odgovoriti na svaki sjevernokorejski napad. 'Ako se to dogodi, uzvratit ćemo', rekao je južnokorejski ministar obrane Kim Kwan-Jin, prenosi južnokorejska agencija Yonhap.

Južnokorejski aktivisti najavili su da će 22. listopada u 11:30 po mjesnom vremenu balonima uputiti brošure na drugu stranu granice, blizu grada Pajua, oko 60 km sjeverno od Seula. Sjevernokorejska vojska je savjetovala stanovnicima te regije da se evakuira jer bi područje moglo bit na liniji paljbe.

Južnokorejski aktivisti redovno šalju prema sjeveru propagandne letke u kojima ukazuju na autoritativan režim i pozivaju Sjevrenokorejce na pobunu. Prošle godine su uputili tekstove o revolucijama u arapskim zemljama, ali posljednje priopćenje koje navodi mjesto i datum puštanja letaka je agresivnije i preciznije.

Pročitajte i ovo Policija u Srbiji, ilustracija Pretukli Hrvate u Pančevu Hrvatska uputila prosvjednu notu Srbiji: "Najoštrije osuđujemo napad, bio je nacionalno i etnički motiviran" Ilustracija Muž iz pakla Tukao i maltretirao suprugu duže od godinu dana: Trljao joj komade suhog kruha po licu i prijetio da će joj odsjeći noge

>> Politika prema S. Koreji: 'Jedna iskra mogla bi dovesti do nuklearnog rata'

Napetosti između Sjeverne i Južne Koreje i dalje vrlo žive nakon rata (1950.-1953.) pojačale su se nakon što je Sjeverna Koreja torpedirala južnokorejski ratni brod 'Cheonan' potkraj ožujka 2010. kada je poginulo 46 mornara i nakon bombardiranja južnokorejskog otoka Jeonpjeong u studenome iste godine.

Jučer je južnokorejski predsjednik Lee Myung-Bak otišao u iznenadni posjet tom otoku i rekao da na provokacije Sjeverne Koreje moraju odlučno odgovoriti, te da moraju štititi pomorsku granicu. Seul je najavio nove vojne vježbe u kojima će sudjelovati 240.000 južnokorejskih vojnika svih vojnih rodova i američki vojnici. Službeni Seul također strahuje od pojačanja napetosti prije predsjedničkih izbora predviđenih u prosincu.

Stotine ljudi svake godine bježi iz Sjeverne Koreje pred glađu i represijom. Službeno je oko 21.700 Sjevernokorejaca prešlo u Južnu Koreju nakon 1953., od čega polovica posljednjih pet godina. Oni automatski dobivaju južnokorejsko državljanstvo. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene