Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nazvali ih satelitima

Sjeverna Koreja zaprijetila Britaniji i Australiji "bijednim završetkom" ako se pridruže SAD-u u vojnoj vježbi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velika Britanija se "suočava s bijednim završetkom" ukoliko se pridruži vojnim vježbama SAD-a i Južne Koreje, upozorila je Sjeverna Koreja.

Vojna vježba Ulchi Freedom Guardian (UFG) započela je u ponedjeljak i trajat će sve do kraja mjeseca. Velika Britanija trenutno u njoj ne sudjeluje.

Pročitajte i ovo Kim Jong Un U pratnji kćeri VIDEO Kim Jong Un po prvi puta se provozao u automobilu koji mu je poklonio Vladimir Putin Ilustracija ZAOŠTRAVANJE NAPETOSTI Sjeverna Koreja prijeti neviđenim odgovorom zbog vojnih vježbi

Seul i Washington kažu kako su vojne vježbe prilika da saveznici poboljšaju svoje obrambene sposobnosti, no Pjongjang ih vidi kao "generalnu probu" rata protiv Sjeverne Koreje.

U priopćenju državne agencije KCNA Sjeverna Koreja optužila je Washington i Seul da su "ratni huškači" i ustvrdila kako su vojne vježbe dokaz njihove namjere za napad. Također, okarakterizirala je svoje neprijatelje kao "ratne manijake" i "dosadnu nezrelu djecu".

"Stvarnost jasno pokazuje da američka ambicija za gušenjem Sjeverne Koreje ostaje nepromijenjena bez obzira koliko bi vode moglo proteći ispod mosta i da ambicije lutkarske grupe koja želi invaziju na Sjevernu Koreju ostaju nepromijenjene", stoji u prioćenju.

"Svečano upozoravamo ne samo SAD i lutkarsku grupu, već i satelite, uključujući Veliku Britaniju i Australiju, koji iskorištavaju sadašnje ratne manevre pritv Sjeverne Koreje, da će se suočiti s bijednim završetkom ako se budu igrali vatrom", dodaje se.

Državni mediji su odbacili inzistiranje Južne Koreje da su godišnje vježbe samo obrambene i ustvrdili: "Formacije strateških bombardera napunjenih nuklearnim bombi uvijek su spremni".

U međuvremenu, uredništvo sjevernokorejskog časopisa Rodong Sinmun izjavilo je kako je zajednička vojna vježba "najjasniji izraz neprijateljstva protiv Sjeverne Koreje nas i nitko ne može jamčiti da se vježba neće razviti u stvarnu borbu". Dodali su da je vježba poput "dodavanja goriva na vatru i pogoršava stanje na poluotoku".

Velika Britanija, vodeća europska saveznica SAD-a, može službeno odbiti poziv Donalda Trumpa za pomoć u vođenju rata protiv Sjeverne Koreje, pod uvjetom da Kim Jong Un ne napadne Havaje ili kopneni dio SAD-a.

Članstvo u NATO-u Britaniju ne obvezuje da automatski sudjeluje u sukobu između SAD-a i Sjeverne Koreje, čak i u slučaju da Sjeverna Koreja napadne vojne baze u Tihom oceanu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene