Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjevernokorejsko "kadroviranje"

Visokopozicionirani general nestao iz javnosti, spekulira se da ga je Kim Jong Un pogubio

Kim Jong Un i general Hwang Pyong So (Foto: AFP)
Kim Jong Un i general Hwang Pyong So (Foto: AFP) Foto: Afp
Visoki dužnosnik, nekad opisivan kao "drugi najmoćniji čovjek u Sjevernoj Koreji", nestao je iz javnog života, što je potaknulo spekulacije da ga je smaknuo "odred smrti".

Vicemaršal Korejske narodne armije, general Hwang Pyong So, bio je najviši vojni dužnosnik u Sjevernoj Koreji nakon vrhovnog vođe.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin i Kim Jong Un - 3 neprijatelj broj jedan Nova prijetnja: "Sjeverna Koreja će upotrijebiti svu silu bude li napadnuta" Kim Jong Un - 2 Jeziva poruka "Rat je neizbježan": Kim Jong-un poručio da nema izbora te naredio vojci da pripremi nuklearne bombe, ako budu potrebne

Spekulacije o njegovu smaknuću došle su nekoliko dana nakon što se prošli petak Kim Jong Un popeo na 3000 metara visok vrh Mount Paektu. Takvi posjeti "mističnoj planini" često prethode važnim odlukama sjevernokorejskih vođa. Kim Jong Un na Mount Paektu popeo više puta, a u dva navrata nakon toga je netko od bliskih suradnika bio smaknut.

2013. godine među smaknutima bio je njegov tetak Jang Song Thaek, a 2015. bivši ministar obrane Hyon Yong Chol. Na planini je bio i u rujnu ove godine, nakon petog nuklearnog testa, pa zapadni eksperti smatraju da bi se i ovog puta mogle čuti važne vijesti iz Sjeverne Koreje.

General Pyong So je navodno izbačen iz stranke zbog "uzimanja mita" i u javnosti se nije pojavio od listopada, a njegov zamjenik Kim Wong Hong je navodno u zatvoru.

"Ako je Hwang doista izbačen iz Radničke stranke to znači kraj njegove političke karijere, a vjerojatno i života, iako nije poznato je li još živ ili nije", izvijestio je južnokorejski JoongAng Ilbo.

 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene