Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U zadnji čas

Sjeverna Koreja zabranila posjet glavnog tajnika UN-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Nije pruženo nikakvo objašnjenje za tu promjenu odluke u posljednji trenutak", rekao je Ban Ki-moon i odluku nazvao "vrlo žalosnom".

Glavni tajnik UN Ban Ki-moon danas je rekao da je propao njegov planirani posjet industrijskom kompleksu u Sjevernoj Koreji nakon što je ta zemlja u posljednji trenutak povukla svoj pristanak za njegov dolazak, nazvavši tu odluku "vrlo žalosnom".

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Rezolucija o genocidu Vučić: ''Molio sam ljude u Republici Srpskoj da još jednom razmisle o svim svojim odlukama i potezima'' Ilustracija Nema mu traga Amerikanac prešao granicu između dviju Koreja, pa zapeo u Sjevernoj: "Vjerujemo da je trenutačno u pritvoru tamo"

"Rano jutros vlasti Demokratske Narodne Republike Koreje izvijestile su nas diplomatskim kanalima da povlače svoju odluku o mojem posjetu industrijskom kompleksu Kaesong", rekao je Ban na konferenciji u Seulu.

"Nije pruženo nikakvo objašnjenje za tu promjenu odluke u posljednji trenutak", dodao je.

Suglasnost za Banov posjet Pjongjang je povukao dan nakon što je čelni čovjek UN pozvao sjevernokorejske vlasti da se suzdrže bilo kakvih poteza koji bi mogli pojačati vojne napetosti na korejskom poluotoku. Sjeverna Koreja nikad ne propušta odgovoriti na izjave stranih dužnosnika u kojima izravno ili neizravno impliciraju njezinu odgovornost za moguću eskalaciju napetosti.

Krenula su šuškanja: Čega se to Kim Jong Un boji?

Ban, koji je bio južnokorejski ministar vanjskih poslova od 2004. do 2006., u razdoblju intenzivnih pregovora o okončanju sjevernokorejskog nuklearnog programa, u utorak je izrazio nadu da će njegov posjet Kaesongu, kojim zajednički upravljaju obje Koreje, pridonijeti ponovnom otvaranju dijaloga između dviju strana.

Da Pjongjang nije povukao suglasnost, Ban bi bio treći glavni tajnik UN koji bi posjetio Sjevernu Koreju i prvi nakon Boutrosa Boutros-Ghalija 1993. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene