Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pripremaju satelite

S. KOREJA TESTIRALA NOVI RAKETNI MOTOR 'To je jadno dok ljudi tamo pate'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjeverna Koreja provela je uspješno testiranje novog tipa raketnog motora velike snage koji je sposoban za postavljanje satelita u Zemljinu orbitu, objavila je u utorak državna novinska agencija KCNA.

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un posjetio je svemirski centar Sohae na zapadu zemlje kako bi nazočio testiranju, te je izrazio "veliko zadovoljstvo" rezultatima, navodi se u izvješću.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vojna vježba "Nuklearni okidač": Sjeverna Koreja sprema se za rat Vladimir Putin i Kim Jong Un - 3 neprijatelj broj jedan Nova prijetnja: "Sjeverna Koreja će upotrijebiti svu silu bude li napadnuta"

"Jadno je da Sjever nastavlja s razvojem nuklearnih i raketnih sustava, istovremeno pokrivajući oči na patnju svojeg naroda uzrokovanu posljedicama nedavnih katastrofalnih poplava", rekao je za agenciju Yonhap dužnosnik južnokoreskog ministarstva ujedinjenja.

Riječ je o novom raketnom motoru za postavljanje satelita u orbitu, no taj je test samo posljednji u nizu pokusa povezanih s raketama i nuklearnim oružjem u Sjevernoj Koreji.

Raketa koja bi povela satelit u geostacionarnu orbitu (specijalni oblik geosinkrone orbite) iznad Zemlje, morala bi doletjeti na visinu od 36.000 kilometara. Za usporedbu, to je triput veća udaljenost nego što je Sjeverna Koreja udaljena od istočne obale SAD-a.

Pjongjang je 9. rujna proveo svoj peti test nuklearnog oružja, dosad najsnažniji, koji je izazvao osude i zabrinutost međunarodne zajednice. (B.V./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene