Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strani diplomati ipak ostaju

'Teško je reći koje su prave namjere S. Koreje, moguće da jačaju režim unutar zemlje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ranije ovaj tjedan Sjeverna Koreja upozorila je strane diplomate da napuste zemlju jer im od srijede više neće moći jamčiti sigurnost. No, čini se kako oni ipak ostaju na svojim radnim mjestima.

Unatoč upozorenjima sjevernokorejskih vlasti i povećanoj napetosti na poluotoku, djelatnici veleposlanstava u toj zemlji ostaju na svojim radnim mjestima, piše Reuters. Podsjetimo, Sjeverna Koreja poslala je poruku svim diplomatskim misijama kako od srijede više neće moći jamčiti za njihovu sigurnost dodajući kako je sukob između Sjeverne i Južne Koreje sada neizbježan.

Pročitajte i ovo Kim Jong Un U pratnji kćeri VIDEO Kim Jong Un po prvi puta se provozao u automobilu koji mu je poklonio Vladimir Putin Sjeverna Koreja ispalila projektile - 5 Nova provokacija Sjeverna Koreja ispalila više od 200 granata: Južna Koreja stanovnike otoka poslala u skloništa

'Ne vjerujemo da će djelatnici bilo kojeg veleposlanstva napustiti Sjevernu Koreju. Većina stranih vlada na tu poruku gleda kao na potez kojim pokušavaju dodatnu zategnuti odnose na poluotoku', rekao je neimenovani izvor vlade Južne Koreje. Za sada je poznato samo kako ruska vlada razmišlja o mogućem povlačenju iz Sjeverne Koreje, a zabrinutost je izrazio i glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon.

Šefovi diplomatskih misija EU-a prisutni u Pjongjangu trebali bi se danas okupiti 'kako bi raspravljali o zajedničkom stavu i zajedničkom djelovanju' glede diplomatskog osoblja, objavilo je bugarsko ministarstvo vanjskih poslova. No, nijedna zemlja ne planira neposredno evakuaciju a neki su glavni gradovi ocijenili da se radi o novom sjevernokorejskom manevru s ciljem podizanja napetosti.

>> Fidel Castro pisao Kimu: Budi odgovoran, svijetu prijeti nuklearni holokaust!

Unatoč svemu, i dalje je mnogo skeptika po pitanju Kim Jong-unovih namjera. Teško je reći koje su mu prave namjere, ali lako je moguće da je Sjever intenzivirao prijetnje kako bi ojačao režim unutar zemlje', rekao je jedan južnokorejski dužnosnik.

Protekli tjedan bio je prepun događaja na Korejskom poluotoku. Osim što su sjevernokorejske vlasti pozvale strana veleposlanstva da se povuku s njihova teritorija, započeli su i s premještanjem raketnih sustava. Rakete su preselili na istočnu obalu zemlje čime su se na nišanu našli Južna Koreja, Japan, ali i američki teritorij u Guamu.

Jačanju napetosti pridonio je i potez Sjeverne Koreje kojim su južnim susjedima zabranili ulazak u zajednički industrijski park Kaesong.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene