Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što će zapravo lansirati?

Sjeverna Koreja se priprema za lansiranje rakete-satelit

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjeverna Koreja počela je s pripremama za lansiranje rakete dugog dometa unatoč međunarodnoj osudi, pokazuju satelitske slike objavljene na američkoj internetskoj stranici specijaliziranoj za tu zemlju.

Satelitske slike snimljene u četvrtak izgleda pokazuju pripreme za lansiranje, navodi internetska stranica 38north.org koja je objavila snimke privatne američke tvrtke DigitalGlobe.

Nuklearno naoružana Sjeverna Koreja ističe da će nastaviti s onim što naziva lansiranjem znanstvenog satelita iz mjesta Tongchang-ri koje se nalazi na krajnjem sjeverozapadu zemlje.

Pročitajte i ovo Zahrđali projektil pronađen u garaži u SAD-u - 1 Čišćenje garaže FOTO Htio je muzeju donirati nuklearni projektil, na vrata mu je ubrzo pokucala policija Njemački parlament Iznenađenje u Berlinu Njemački parlament donio zbunjujuću odluku: Ukrajini neće slati moćno oružje

>> Sjeverna Koreja priprema raketu, međunarodna zajednica u strahu

>> SAD prekinuo pomoć u hrani Sjevernoj Koreji

Sjedinjene Američke Države i druge zemlje tvrde da je ta vježba prikriveni test lansiranja dalekometnog projektila, koje je u suprotnosti s rezolucijama UN-a i sa sporazumom između SAD-a i Sjeverne Koreje postignutim prošlog mjeseca.

Satelitske snimke koje je snimio satelit GeoEye prije nekoliko dana pokazuju prazan pogon za lansiranje u Tongchang-riju, oko 50 kilometara od kineskog grada Dandonga koji se nalazi na granici sa Sjevernom Korejom.

Analitičari tu lokaciju opisiju kao novu, pogodniju lokaciju koja će Sjevernoj Koreji omogućiti da ispali rakete sa zapadne obale kako bi izbjegla lansiranje preko drugih zemalja.

Američki predsjednik Barack Obama i južnokorejski predsjednik Lee Myung-bak pozvali su Sjevernu Koreju da odmah odustane od svojih planova, te upozorili kako će se oštro nisiti s bilo kakvom provokacijom.

Sjeverna Koreja pak tvrdi kako planiraju lansirati satelit zbog svemirskog programa. Pozvali su strane promatrače i novinare da prisustvuju lansiranju projektila koje bi se trebalo dogoditi 15. travnja, na 100. rođendan pokojnog predsjednika Kim il-sunga, oca pokojnog Kim Jong-ila te djeda sadašnjeg vođe Kim Jong-una. (I.D. / Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene