Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaprijetili i Australiji

"SAD treba biti pripitomljen vatrom": S. Koreja opet prijeti Guamu, ovaj put salvom raketa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok se u blizini Sjeverne Koreje očekuje vojna vježba SAD-a i njihovih saveznika, poruke iz Pjongjanga sve su žešće. U nedjelju su zaprijetili ''salvom raketa'' na američku teritorijalnu jedinicu Guam, a zaprijetili su i Australiji.

Sjeverna Koreja reagirala je na pripreme za vojne vježbe SAD-a i njihovih azijskih saveznika. Objavili su priopćenje u kojem prijete Guamu.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin i Kim Jong Un - 3 neprijatelj broj jedan Nova prijetnja: "Sjeverna Koreja će upotrijebiti svu silu bude li napadnuta" Ilustracija Poligon za gađanje "Tko nam obori raketu, objavio je rat!": Zlokobne prijetnje Sjeverne Koreje koje lede krv u žilama

U ponedjeljak bi u neposrednoj blizini Sjeverne Koreje trebale početi vojne vježbe u kojima će sudjelovati i američki vojni bombarderi B-1, što je veoma razljutilo Pjongjang.

''Već smo nekoliko puta upozorili da ćemo poduzeti kontramjere za samoobranu, uključujući i salvu raketa na vode u blizini američkog teritorija Guam gdje je smještena napredna baza SAD-a za invaziju na Sjevernu Koreju. Američka vojna aktivnost učvršćuje našu odlučnost da bi SAD trebao biti pripitomljen vatrom, a zajedničkim snagama možemo poduzeti kontramjere'', objavljeno je u otvorenom pismu Kima Kwaka Haka, istraživača na Institutu za američke studije u Sjevernoj Koreji. Pismo je objavila sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA, prenosi RT.

Prijetnje Australiji

Kako je saveznik SAD-a i Australija, Sjeverna Koreja direktno je zaprijetila i njima. ''U posljednje vrijeme, Australija pokazuje opasne aktivnosti revno se pridružujući pomahnitalim vojnim aktivnostima SAD-a protiv Sjeverne Koreje'', objavio je državni vrh te azijske države u priopćenju. Dodaju da ukoliko Australija nastavi s takvom politikom, ''neće moći izbjeći katastrofu'', piše News.com.

Da rat u Sjevernoj Koreji nije poželjan, poručeno je u petak iz NATO-a, povodom najave održavanja vojnih vježbi. Naime, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg je u petak upozorio da bi vojna intervencija u Sjevernoj Koreji imala "razarajuće posljedice".

"Uporaba vojne sile bi imala razorne posljedice, mislim da to nitko ne želi", rekao je Stoltenberg na pitanje o ratnoj retorici američkog predsjednika Donalda Trumpa u vezi sjevernokorejske krize.

"Sjedinjene Države imaju pravo braniti sebe i svoje saveznike, ali istovremeno sam siguran da nitko ne želi vojno rješenje", dodao je.

Američki predsjednik je žestoko reagirao na niz pokusa balističkih projektila dugog dometa i jedan nuklearni test Pyongyanga nazvavši sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-Una "luđakom s nuklearnim oružjem" i prijeteći da će odgovoriti "vatrom i bijesom".

Domet i preciznost sjevernokorejskih projektila koji su nedavno testirani navode 29 zemalja Sjevernoatlantskog saveza da razmotre modifikacije njihove obrane protiv projektila, koja je djelomično operativna iz jedne baze u Rumunjskoj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene