Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjetska zabrinutost

Sjeverna Koreja protiv svih: Mjesec dana nezapamćene napetosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je ratoborna retorika svojevrstan sjevernokorejski brand, količina prijetnji koje je Pjongjang od 7. ožujka do danas servirao svojim neprijateljima nadmašila je gotovo sve dosadašnje verbalne eskapade režima te izolirane zemlje.

Sjeverna je Koreja već dugi niz godina poznata po svojim pompoznim prijetnjama totalnim ratom koje se od okončanja Korejskog rata nikada nisu ostvarile, ali posljednje salve ratoborne retorike režima u Pjongjangu, kojima svijet svjedoči proteklih mjesec dana, uspjele su nametnuti situaciju na Korejskom poluotoku kao vodeću globalnu geopolitičku temu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sjever i jug Radio koji je emitirao misteriozne kodirane brojeve naglo 'ušutio', zloglasni vođa poručio vojsci: "Budite spremni" Sjeverna Koreja ispalila projektile - 5 Nova provokacija Sjeverna Koreja ispalila više od 200 granata: Južna Koreja stanovnike otoka poslala u skloništa

>> VIDEO: Psi sjevernokerejske vojske razdiru lutku s likom južnokorejskog ministra

Iako je sasvim moguće da se iza svega kriju velika unutarnja previranja u izoliranom režimu mlađahnog Kim Jong-una i njegov pokušaj da se 'jastrebovima' na čelu moćnog sjevernokorejskog vojnog stroja nametne kao autoritet, najnovija epizoda verbalno-propagandne paljbe iz Pjongjanga izazvala je veliku napetost na Korejskom polutoku i zabrinutost u ostatku svijeta.

Eskalacija krenula prije točno mjesec dana

Nakon što je 12. veljače, ignorirajući rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a koje joj to zabranjuju, izvela svoj treći podzemni nuklearni pokus, Sjeverna je Koreja bila suočena s osudom gotovo cijelog svijeta, čemu se pridružila čak i njezina jedina preostala velika saveznica Kina. I dok je na samom početku ožujka svijet još zabavljao pomalo bizarni susret Kim Jong-una s ekscentričnim bivšim američkim košarkašem Dennisom Rodmanom, 7. ožujka je krenula nezapamćena eskalacija napetosti.

Tog je dana UN-ovo Vijeće sigurnosti zbog upravo spomenutog nuklearnog pokusa jednoglasno donijelo novi paket sankcija protiv Pjongjanga. Reakcija Kimova režima bila je burna - neposredno prije glasovanja stigla je prijetnja 'preventivnim' nuklearnim napadom na Sjedinjene Američke Države, a odmah nakon donošenja odluke u UN-u najavljeno je povlačenje Sjeverne Koreje iz svih sporazuma o nenapadanju s Južnom Korejom, zatvaranje glavnog graničnog prijelaza u demilitariziranoj zoni te prekid 'vruće telefonske linije' između najviših političara Pjongjanga i Seoula.

Vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje kao 'crvena krpa'

Već nekoliko dana kasnije, 11. ožujka, počele su zajedničke vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje, koje se, inače, održavaju svake godine. Pjongjang je uvijek u vrijeme tih vježbi zaoštravao retoriku, a nerijetko je započinjao i vlastite vojne manevre u blizini crte razgraničenja. To je učinio i ovoga puta, s tim da je izveo čak šest puta više preleta avionima nego što je dotad bio običaj.

U međuvremenu je državna televizija emitirala niz propagandnih videouradaka, čija je glavna meta bila Amerika, odnosno njezino uništenje. Emitirane su i snimke gotovo pomahnitalih vojnika kako preneraženo skaču od sreće čim ugledaju Kim Jong-una.

Puna borbena spremnost

Zatim je 26. ožujka stigla vijest kako je vojska Sjeverne Koreje stavljena u punu borbenu pripravnost, a da je od specijalnih postrojbi zatražena priprema mogućih udara na Guam, Havaje te sam američki kontinent. Dan kasnije prekinuta je i vojna 'vruća linija' s Južnom Korejom, a državni mediji na sjeveru objavili su kako rat može početi svakog trenutka.
Reagirajući na prelete američkih vojnih bombardera B-2 nad Korejskim poluotokom, Kim je 29. ožujka naredio stavljanje u pripravnost svih raketnih sustava, a dan kasnije stigla je i prijetnja zatvaranjem industrijskog kompleksa Kaesong, koji je u nekim boljim vremenima otvoren u suradnji s Južnom Korejom.

Ondje više od 120 južnokorejskih kompanija ima pogone koji zapošljavaju desetke tisuća sjevernokorejskih radnika, dok Južnokorejci uglavnom rade u upravama. Ranije spomenuta vojna 'vruća linija' bila je ključna za neometan dolazak južnokorejskih zaposlenika u Kaesong, koji se nalazi na sjevernokorejskom teritoriju.

Ratno stanje

Također, Pjongjang je 30. ožujka objavio i da je od sada s Južnom Korejom u 'ratnom stanju'. U trenutku te objave na terenu još nisu bili zabilježeni nikakvi neuobičajeni pokreti sjevernokorejskih vojnih snaga. Dok su Rusi i Kinezi pozivali na suzdržanost, Amerikanci su 1. travnja u vježbe s južnokorejskom vojskom uključili i radarima nevidljive avione F-22, dajući time do znanja da su spremni braniti i sebe i svoje saveznike od bilo kakvih mogućih napada.

U blizini južnokorejske obale raspoređen je i razarač USS Fitzgerald, opremljen proturaketnim sustavom. Brod se prema prvom planu trebao s vojnih vježbi vratiti u matičnu luku u Japanu, no u posljednji je trenutak poslan na jugozapadnu obalu Korejskog poluotoka. Inače, istoga je dana Kim imenovao novog premijera, što je ocijenjeno još jednim njegovim potezom dodatnog učvršćivanja vlasti.

Nuklearno postrojenje vraća se u pogon

Već 2. travnja iz Pjongjanga je stigla još jedna prijetnja. Ovog je puta najavljeno ponovno puštanje u pogon svojedobno uništenog nuklearnog postrojenja u Jongbjonu, koje je u stanju proizvesti dovoljno plutonija za jednu atomsku bombu godišnje. Istovremeno, stigla je informacija da je Kina počela mobilizirati svoje vojne snage u blizini granice sa Sjevernom Korejom.

'Eksplozivna' situacija

Nekoliko dana nakon prijetnje njegovim zatvaranjem, Sjeverna je Koreja 3. travnja zabranila ulazak južnokorejskim radnicima u zajednički industrijski kompleks Kaesong. Zasad im ne brani izlazak, ali dobar dio njih ne želi izaći, strahujući da će im pogoni ako odu biti oteti. Seul je najavio primjenu sile ako se njegovi državljani nađu u opasnosti. Istoga je dana iz Rusije stigla zabrinjavajuća poruka kako je situacija na Korejskom poluotoku 'eksplozivna' te da bi i zbog najmanje ljudske pogreške mogla izmaknuti kontroli.

Odobren napad na Ameriku

Prijetnje napadom na Ameriku u četvrtak, 4. travnja, pretvorile su se u Kimovo 'odobrenje' za napad. Stigla je informacija o premještanju lansirnih rampi za balističke rakete srednjeg dometa na istočnu obalu Sjeverne Koreje. Američki ministar obrane Chuck Hagel izjavio je da je opasnost 'stvarna i izvjesna', a jedan neimenovani dužnosnik u Pentagonu rekao je da Pjongjang nije 'tigar od papira'. Drugi neimenovani dužnosnik kazao je da bi sjevernokorejski napad uistinu mogao uslijediti 'za nekoliko dana ili tjedana'. Objavljeno je i kako će, ranije no što je planirano, na Guam biti postavljen proturaketni sustav THAAD.

Diplomati, bježite!

U petak su južnokorejski vojni izvori objavili da su spomenute sjevernokorejske lansirne rampe napunjene projektilima zbog čega je Seul prema crti razgraničenja poslao dva ratna broda opremljena proturaketnim sustavima. Pjongjang je pomalo šokiranom diplomatskom zboru dojavio da im nakon 10. travnja više neće moći jamčiti sigurnost pa im je sugerirao evakuaciju. S pozivom na odgovornost i razumno ponašanje javio se čak i kubanski vođa Fidel Castro, koji je Kimu poručio da je sjajno što je pokazao mišiće, ali da svijetu prijeti 'nuklearni holokaust'.

Test balističkog projektila?

Nakon relativno mirne subote, koju su obilježile tek televizijske snimke vojnih parada podrške Kim Jong-unu, danas je stigla vijest iz južnokorejskih izvora da bi sljedećeg tjedna, moguće u srijedu, Pjongjang mogao pokušati izvesti novi test balističkog projektila. Amerikanci su pak objavili da odgađaju test vlastite interkontinentalne rakete kako bi se izbjeglo ikakvo dovođenje testa u vez s trenutnom situacijom na Korejskom poluotoku.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene